Szoptatással #br# a terhességi #br# diabétesz ellen

2010. 09. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kismamák tudják, hogy a szoptatás mennyire jó a gyermeknek, hiszen fontos tápanyagokkal látja el a kicsiket, valamint antitestekkel és más sejtekkel gyarapítja, erősíti immunrendszerüket. Egy új felfedezés szerint viszont a szoptatás nem csak a babák, de az anyukák egészségének is jót tesz!

A Pittsburghi Egyetem kutatói szerint azok a nők, akik szoptatnak, feleannyi eséllyel vannak kitéve a 2-es típusú diabétesz kialakulásának, mint azok a kismamák, akik nem, vagy csak nagyon rövid ideig szoptatják babájukat. Ez komoly statisztikai különbség, és bár a jelenség kialakulásának okai még nem teljesen tisztázottak, a tudósok azt gyanítják, hogy a terhesség alatt felszedett kilókhoz lehet köze. A szoptatás ugyanis segít a kismamáknak leadni a terhesség alatt felszedett hasi zsírt. Míg a hasi és zsigeri zsír fontos a babák fejlődésének szempontjából, az anya szervezetére káros lehet, főleg akkor, ha a szülés után tovább termelődik. Ennek a zsírnak ugyanis köze van az olyan anyagcsere-rendellenességek kialakulásához, mint például az inzulin-rezisztencia, a szívbetegség és a diabétesz.

A kutatás vezetője, Dr Eleanor Bimla Schwarz szerint a szoptatás még része a terhességi ciklusnak, így ha a nők nem szoptatnak a baba megszületése után vagy a tejtermelés mérsékeltebb az átlagosnál, esetleg korábban abbamarad, a nők végül több zsírt raktároznak el, mint amennyit szoptató társaik. Így az anya szervezete károsodik.A kutatások azt mutatják, hogy a szoptatás növeli az anyák érzékenységét az inzulinra. A szoptatás hatására jobban bontja le szervezetük a glükózt és a cukor-anyagcseréjük kiegyensúlyozottabb. A tejtermelés gátolja azokat a folyamatokat, amelyek a növekedési hormonok képződését elősegítik, ez pedig szintén hatással van az inzulinszintre. A kutatások azt is kimutatták, hogy azok a nők, akiknél a diabétesz a terhesség alatt alakul ki, a szoptatással elősegíthetik glükóz-anyagcseréjüket, ami stabilizálhatja állapotukat. A szoptatás egészségességét kimutató kutatások ellenére sok kismama nem szoptatja gyermekét, vagy idő előtt abbahagyja azt.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Klinika szerint a babákat legalább hat hónapos korukig szoptatni kellene, de ezt a statisztikák szerint csak a kismamák kis része teszi. (Az Amerikai Gyermekgyógyászati Klinika kutatása persze amerikai kismamákra vonatkozott, hazánkban szerencsére jobb a helyzet.) Dr. Schwarz szerint az életmód megváltoztatása (pl. testedzés és étrendváltoztatás) a nehezebb út a terhességi diabétesz kezelésére, és természetesen nem is pótolja azokat az előnyöket, amiket a babák kapnának, ha szoptatnák őket. Szerinte a nőket figyelmeztetni kell, milyen kockázatot jelent a szoptatás mellőzése a terhességi diabétesz kialakulására és kezelésére nézve. „Ha terhes vagy, teherbe akarsz esni, esetleg  éppen szoptatsz, akkor tarts ki emellett, mert ez fontos a baba és saját egészséged szempontjából.”, állítja Dr. Schwarz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top