Táplálkozási tanácsok – a fokhagyma

2008. 09. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Szent növényként tisztelték Egyiptomban, mert amikor esküt tettek, fokhagymát tartottak a kezükben. Fokhagymát etettek már a piramisépítők is, a ragályos betegségek megelőzése céljából.

A fokhagymát használhatjuk elhízás ellen, és a magas vérnyomás csökkentésére, és fiatalító szerként is. Az összevágott fokhagymagerezdeket áztasd citromlébe, érleld egy napig, közben többször keverd meg és rázd fel. Étkezések előtt kortyolj bele. Több kutató is arra az eredményre jutott, hogy a fokhagyma a szintetikus gyógyszerekkel is felveszi a versenyt. Megállapításaik szerint a fokhagyma normalizálja a vér zsírszintjét, ezért megelőző kúrával csökkenthető a szívinfarktus veszélye. Nagy előnye a gyógyszerekkel szemben, hogy nincs semmiféle mellékhatása. Mérgezés esetén leköti a toxinokat, gyógyítja az érelmeszesedést, féregűző, szabályozza az epeműködést, segíti az emésztést, értágító, csökkenti a szédülést, fejfájást, stb. Fontos anyagai az illóolaj, a fehérje karotin, B1, B2, és C vitamint, kolin, jód, kálium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán, réz, szelén. Ezek az egészséges, hosszú élet nélközhetetlen feltételei. A fokhagymát mindig nyersen keverd bele az ételbe. Ha azért nem szereted a fokhagymát, mert illata úgymond átható, akkor vágd apróra, tedd bele egy kicsit megnedvesített ostyába, és úgy vedd be, mintha tabletta lenne. Így nem érzed majd a szagát, de gyógyító hatását a szervezetben mégiscsak ki tudja fejteni. Teljesen megszabadulni nem könnyű az illatától, mert az illóolajok gőzei a bőrön át is távoznak, megpróbálhatod a következő módszert: a fokhagyma elfogyasztása után alaposan mossál fogat, igyál meg egy pohár tejet, és rágj el néhány szem kávét, vagy egy szál petrezselyemlevelet, esetleg egy darab citrom- vagy narancshéjat. Házilag is készíthetsz gyógyszert, fokhagymából, amely a szervezetedet megszabadítja a zsíros lerakódásoktól. Elkészítési módja: 350 gr fokhagymát törj össze, és keverd el 300 gr 96 %-s tiszta alkohollal. Az edényt tartsd lezárva 10 napig, majd szűrd át, és két nap múlva esetenként 50 gr-nyi forralt tejbe csepegtetve evés előtt fogyaszd el három alkalommal. Első nap reggel 1 cseppel kezd, délben 2 csepp, este 3 csepp, majd másnap reggel 4 csepp, és így minden alkalommal, egy-egy cseppel többet tegyél a tejbe, egészen az ötödik nap estéjéig. Ezután mindig egyel csökkentsd az adagot, majd a 10. napot ismét 1 cseppel fejezd be. A 11. naptól kezdve napi 3x8 csepp ajánlható, naponta evés előtt, mindaddig, amíg el nem fogy. A fokhagyma fogyasztását – minden kedvező hatása ellenére – nem tanácsos túlzásba vinni, mert felfúvódást, gyomorégést, és szívpanaszokat okozhat.

Kapcsolódó anyagok: 

$$1422$$

$$1290$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top