Táplálkozási tanácsok – a káposzta

2008. 09. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

C-vitamin tartalma megegyezik a citroméval vagy a narancséval. Rosttartalma miatt nehezebben emészthető, de a bélműködést nagy részben elősegíti. 100 gr káposzta energiatartalma 32 kalória, ezért a fogyókúrás étrendben nagy szerepet játszhat. Jelentős mértékben tartalmaz káliumot, foszfort, kalciumot, vasat, nikotinsavat, B1, és B2 vitamint. A kalóriaszegény káposzta fogyasztása hosszabb ideig kelti a jóllakottság érzetét, ezért ideális tápláléka a fogyókúrázóknak. A savanyú káposzta leve nagyszerű erősítő ital, növeli az étvágyat, és javítja az emésztést.

Viszont nem ajánlott fogyasztania azoknak, a kik gyomor- és nyombélfekélyben, hasnyálmirigy gyulladásban vagy vesebajban szenvednek!

A fejes káposzta legzöldebb, legvastagabb szabad levelei a leghatásosabbak, amelyeket használat előtt természetesen meg kell mosnunk.

Ha széles borogatást akarunk készíteni belőle, például mellkasra, hasra, hátra, vállra, akkor a leveleket hagyjuk egyben. A levél kiálló szárát távolítsuk el, majd nyújtsuk üvegpalackkal, vagy sodrófával, hogy jó lággyá tegyük, és a levél bordáit, ereit összezúzzuk.

Felrakás előtt kéz meleg vízben kissé melegítsük meg, majd a torzsa felé néző oldalukkal több levelet rétegezzünk egymás fölé, és végül az egészet rögzítsük egy kötéssel. Ha kisebb testfelületet borogatunk, akkor a leveleket hosszabb-rövidebb csíkokra vágjuk fel, s ezeket helyezzük fel az előbbi módon. A borogatást rendszerint reggel és este cseréljük, de lehet gyakrabban is, ha a betegség úgy kívánja.

Nyílt sebekre is alkalmazható ez a pakolás, de ilyen esetben mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, mert a sebek könnyen el is fertőződhetnek!

Kapcsolódó anyagok: 

$$1422$$

$$01376$$ 

$$1290$$

$$1250$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top