Táplálkozási tanácsok − a paprika

2008. 10. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
A zöldpaprika a C vitaminon kívül még nagyon sok értékes dolgot tartalmaz. Csípősségét az úgynevezett kapszaicin nevű vegyület okozza, amely elsősorban a termés válaszfalain lévő hólyagocskákban, „erekben” található.

Talán nincs is olyan magyar család, amely ne ismerné a lecsót. Télen sem kell mellőznünk, hiszen már vásárolhatunk, vagy eltehetünk mi magunk mirelit paprikát, és paradicsomot, sőt lecsókonzervet is. Az ecetes paprika is megőrzi tápanyagait, mert a savanyú lé megóvja a C vitamin nagy részét a lebomlástól.

A nyers paprikát is százféleképpen felhasználhatjuk: salátának, hidegtálakra, szendvicsek díszítésére, pástétommal, tojásos-sajtos-vajas krémmel töltve, de tölthetjük sonkás főtt zöldséggel, sós túrókrémmel, padlizsánkrémmel is. Hámozva és sütve is finom, és keveset veszít tápanyagaiból.

Az erős paprika szeszes kivonata hajszálértágító hatású, ezért reumás panaszok kezelésére használhatjuk: 2 deciliter 40 %-os alkoholban egy napig áztassunk egy erős paprikát, majd ezzel dörzsöljük be a reumás testrészt. Előtte ajánlatos babakrémmel vékonyan bekenni az érintett testfelületet, nehogy a paprikás szesz kicsípje a bőrt. Ha ennek ellenére panaszt okozna, a kezelést hagyjuk abba.

A népi gyógyászat szerint a csípős paprika fogyasztása megvéd a náthától, és enyhíti az orrdugulást. Ám mértékletesen éljünk ezzel a lehetőséggel, mert erősen izgatja a máj és a gyomor nyálkahártyáját, és túlzott fogyasztása ártalmas.

 

Ha naponta megennénk három zöldpaprikát, akkor már szervezetünket jól el is láttuk C vitaminnal. A legtöbb vitamin a piros színű paprikában van.

Fogyókúrázóknak is ajánlhatjuk, kenyér nélkül, vagy helyett, egy szelet sajttal, vagy egy szelet sonkával rendkívül tápláló, és nem hizlal.

Házikozmetikánkban is hasznos a paprika. A nyers, érett zöldség húsából botmixerrel pépet készítünk, s ezt összekeverjük egyenlő arányban, tejföllel vagy tejszínnel, ha zsíros bőrre készítünk pakolást, akkor joghurttal. A masszát felkenjük a megtisztított arcra és 10-15 percig a bőrön, hagyjuk, utána langyos, majd hideg vízzel leöblítjük.

A pakolás másik fajtája, amikor egy-két édes paprika levét kicsavarjuk, összekeverjük egy tojás sárgájával, és így kenjük fel a megtisztított bőrre. 10-15 percig hagyjuk állni, majd a szokásos módon mossuk le.

Kapcsolódó anyagok:

$$1316$$

$$1290$$

$$1250$$

$$1205$$

$$1233$$

$$1189$$

$$1263$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top