Te mennyi gyümölcsöt fogyasztasz?

2010. 03. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Magyar Tudományos Akadémia naponta fél kg gyümölcsöt javasol elfogyasztani, vagyis az 180 kg lenne évente. Valaha is átgondoltad, hogy a te családod tagjai ebből mennyit fogyasztanak el? Tudtad, hogy a legtöbb Európai Uniós tagország lakói több, mint kétszer annyi gyümölcsöt fogyasztanak, mint mi? Talán azért van ez, mert kevesebbet tudunk a gyümölcsök fontos élettani szerepéről.

A gyümölcsök segítenek áthangolni szervezetünk ásványianyag háztartását, elöl járnak a szív és keringési betegségek megelőzésében, komoly segítségünkre vannak a fogyókúrában, és a szépségmegőrzésben betöltött szerepük sem mellőzhető. A magyar emberek táplálkozási szokásait a túlzott konyhasó és az alacsony káliumfogyasztás jellemzi. Az igen magas nátrium és igen alacsony kálium aránynak komoly következményei vannak, pl. a magas vérnyomás, a szív és keringési betegségek egyre gyakoribb előfordulása.  A gyümölcsök rendszeres fogyasztásávaljelentősen csökkenthetjük ezeket a tényezőket. Ha mindenki naponta legalább fél kilogramm gyümölcsöt enne, akkor tudná korrigálni a nátrium/kálium kóros arányát a kálium javára. Nézzük a kálium/nátrium arányát, amely:

az almában 40, a körtében 43, a kajszibarackban 300, az őszibarackban 83, a cseresznyében 83, a szilvában 100, a szőlőben 12, a ribizliben 100, a szamócában 80, a málnában 73, a citromban 75. Mindenki kedvére válogathat a felsorolt gyümölcsök közül.  Ha valaki a fenti értékekkel rendelkező gyümölcsökből naponta rendszeresen fogyasztana fél kilogrammot, akkor ezzel már lehetővé is tenné a szervezete számára, hogy áthangolódjon a kedvező irányba. Talán hallottál már te is arról, hogy a gyümölcsökben található magnézium védi a szívizomzatunkat a kálium leadásától, és ezzel is segíti a szív és érbetegségek megelőzését és gyógyulását.

Nézzük együtt a gyümölcsök kalóriatartalmát

Gondoltál-e arra, hogy ha megennél naponta fél kilogramm almát, akkor csak 150 kalóriát vennél magadhoz, ha megennél ugyanannyi cseresznyét, akkor is csak 300 kalóriát tudnál elfogyasztani, fél kg görögdinnyében szintén csak 150 kalória található, ugyanennyi narancsban 200, ugyanennyi körtében szintén csak 200 kalóriát találhatunk? Az olajos magvú gyümölcsök, a dió, a mogyoró, a mandula gazdagabbak ugyan energiatartalomban, viszont értékes E-vitamin források, amelyek védik szervezetünket a betegségeket kiváltó túlzott oxidációtól, a dohányzás és a különböző stressz hatások következtében keletkező, a sejthártyákat és a sejtek genetikai anyagát is károsító szabadgyökök hatásától. Antioxidáns hatású a gyümölcsökben található C-vitamin, a színes gyümölcsök karotin tartalma, a citromban található rutin, citrin, quercitrin, cianidin, melyek a P-vitamin keverékei. Ugyancsak idetartoznak a gyümölcsök védőhatást kifejtő flavonoidjai, a szőlő magjában és héjában található resveratrol és a fenol-származékok. Naponta fél kilogramm gyümölcs elfogyasztásával már fel is tudnánk zárkózni a fejlettebb EU tagországokban élő emberek mögé.

A legfontosabb, hogy ha ebben a szokásukban követnénk őket, akkor az egészségünk mellett sokkal karcsúbbak, és természetesen sokkal szebbek is lehetnénk. Mondhatnád most, kedves olvasó, hogy a gyümölcs nagyon drága, de az igazság az, hogy egy fél kilogramm alma biztosan nem drágább, mint egy tortaszelet, próbáld csak ki! Ráadásul még csak most jön a nyári bőségszaru a piacokra!

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top