Téli zöldségeink

2010. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A tél éppen a megfelelő időszak arra, hogy hazai gyökérzöldségeink értékes tápanyagait kihasználjuk. Vannak gyökerek, gumók - ilyen például a cékla -, melyeknek átfogó gyógyító és egészségjavító hatásuk van. Ha ezeket a zöldségféléket étrendünkbe beépítjük, megtakaríthatjuk a drága vitaminkészítményeket.

Az egyik legértékesebb hazai téli zöldségünk a cékla

Színanyaga, a betanin sikeresen leküzdi a kórokozókat, amelyek sűrűn kísérik a megfázásos jellegű betegségeket. A betanin hatástalanítja a vírusokat és baktériumokat, és elősegíti kiürülésüket. Ezáltal a szervezet természetes védekezőképessége ismét fölénybe kerül. A fehérjealkotó betanin ezzel szemben a májat erősíti, és segíti a zsírok lebontását.

A céklában sok bioaktív anyag található. A réz a jobb szellemi koncentrációt segíti elő és az ízületekre is jótékony hatással van. A vas a vérnek, a króm a túlsúly ellen, a mangán a reuma megelőzésére, a cink és szelén az immunrendszernek jó. A céklát a B12-vitamin- és folsavtartalma is egyedülállóvá teszi. Ezáltal óv az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Legjobb, ha olyan céklát vásárolunk, amelyik lehetőleg biokertészetekből származik, mert a cékla a talajból, mint valami szivacs, nemcsak az értékes, hanem a káros anyagokat is magába szívja!

A cékla legkedveltebb fogyasztási módja, ha a levét isszuk. Ha a megfázástól akarjuk megóvni magunkat, egy ideig minden nap igyunk egy pohár céklalét vagy együnk egy csészényi céklasalátát.

Lehetőleg a kis méretű céklákat vásároljuk meg. Kisebb a nitrittartalmuk és finomabbak. A cékla gyors hatását mutatja, hogy fogyasztása után gyorsan pirosra színeződik a vizeletünk, sőt esetleg székletünk is, ami egyébként teljesen ártalmatlan jelenség.

Másik tipikus téli zöldség a feketegyökér – szervezetünkre gyakorolt jótékony befolyásáról már olvashattunk itt, a Donnán -, sajnos nem túl kedvelt zöldség, pedig egészségünk szempontjából igen értékes, ráadásul rendkívül kalóriaszegény. Ballasztanyagai elősegítik az emésztést. Gazdagon tartalmaz B1-vitamint, méregteleníti a májat, serkenti a vörösvértestek képzését. Rendkívül hatásos a fáradtság ellen, élénkíti az agyműködést.

A gyökereket tisztítsuk le és burgonyahámozóval hámozzuk meg, és készítsük el a következő receptet belőle:

Két személy részére hozzávalók:

1 citrom, ½ kg feketegyökér, 2 hagyma, olívaolaj, méz, só, chili, kakukkfű, 30 dkg cékla, 1 evőkanál gránátalma-balzsamecet (reformboltban kaphatjuk meg).

Elkészítés: A citrom levét adjuk fél liter vízhez. A megtisztított feketegyökeret tegyük bele rövid időre. Ezután vágjuk le a végeket, és vágjuk fel pár centis darabokra. Hámozzuk meg a hagymákat, vágjuk őket nyolc részletbe. Kevés olívaolajat forrósítsunk fel, pirítsuk meg benne a hagymát üvegesre, és adjunk hozzá kevés mézet.

A feketegyökeret és a céklát adjuk hozzá, ízesítsük sóval, chilivel és kakukkfűvel, majd öntsük fel fél liter vízzel.

Fedő alatt, közepes hőfokon kb. 15 perc alatt főzzük puhára. Legvégül ízesítsük gránátalmaecettel.

A csicsóka gyökere

Nagyon hasznos a túlsúly és a cukorbetegség ellen. Sokáig tartó jóllakottság-érzetet kelt, megakadályozza a hirtelen fellépő éhségrohamokat és kalóriaszegény. Csak kevés emészthető szénhidrátot tartalmaz, ezért nem emeli a vércukorszintet. A csicsókagumó fő szénhidrátja az inulin (ne tévesszük össze az inzulinnal), ami ballasztanyag, nem lehet megemészteni. A gumóban nagy mennyiségben van jelen, a gyomor-bél traktusban felduzzad, és így jóllakottságérzetet kelt. Az inulin hasznos a bélflórának is, ezzel hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez. (A bioboltokban kapható szirupformában is, a csicsóka gumóját topinamburnak nevezik, ezt néha feltüntetik a készítmények csomagolásán, vagy utal rá a termék elnevezése.)

Répa és paszternák

Két kedvelt hazai gyökérfélénk a sárgarépa - ami immunrendszerünket, látásunkat és légútjainkat erősíti -, valamint az "újra felfedezett" paszternákgyökér, ami gazdag B12-vitamin-tartalmával energiával és vitalitással lát el. Ez utóbbi zöldséget régen használta a magyar konyha, de később szinte teljesen kiveszett az étlapunkról, "kiment a gasztronómiai divatból". Mostanában kezd visszakerülni tányérunkra.

Gyömbér

Különösen a hideg évszakban hasznos a gyömbér. Belülről lát el meleggel és energiával bennünket, és immunrendszerünket is erősíti.

Próbáljuk ki a következő receptet: tegyünk 3-4 vékony szelet gyömbért egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, hagyjuk állni lefedve 10 percig, szűrjük le, keverjünk hozzá kevés citromlevet, és igyuk lassan kortyonként. 

Gyorsan új erőre lehet kapni, ha egy darab gyömbérgyökeret kevés citromlébe és mézbe mártunk, és utána elrágcsáljuk.

A gyömbérgyökér 22 féle éterikus olajat tartalmaz. Ezek antibakteriális nyugtatók, vizelethajtók, vírusölők, gyulladáscsökkentők, reuma ellen is jók, lepedékoldó hatásuk is van. A gyömbér növényi hormonanyagokat is tartalmaz, ami sejtjeinket fiatalon tartja. A gyömbér ezért fiatalító szernek is számít!

Vigyázat! A magas vérnyomásban szenvedők takarékosan bánjanak vele!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top