A legnagyobb orvosi áttörések 2010-ben

2010. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A 2010-es év bővelkedett nagy orvosi áttörésekben, ezek közül gyűjtötte össze az amerikai Time magazin a 10 legfontosabb újítást.

1. Az AIDS elleni gyógyszerek csökkentik a HIV-fertőzés veszélyét.

A retrovírusra irányzott gyógyszerek nemcsak elfojtják a vírust a már fertőzött betegekben, de egy új vizsgálat szerint ez a hatékony terápia más előnyökkel is járhat, használható az egészségesek megfertőződése ellen. A vizsgálat kb. 2500 nem HIV-fertőzött, de magas kockázatú meleg férfit ölelt föl, hat országból. A kutatók kimutatták, hogy a kombinált retrovírus elleni tabletta 44%-kal jobban teljesített, mint a placebo. Amikor a kutatók jobban leellenőrizték, kik azok az önkéntesek, akik a gyógyszert rendszeresen, napi szinten szedték, az arány jóval kedvezőbb: 73%-os volt a placebóval szemben. További kutatások szükségesek, hogy a retrovírus elleni gyógyszerek hatékonyságát bizonyítsák a HIV-fertőzés megelőzésében. A közegészségügyi szakértők viszont arra figyelmeztetnek: a legjobb gyógyszer sem pótolhatja a védekezés leghatásosabb módját, a biztonságos szexet és a kondom állandó használatát. A gyógyszer azonban nem működik úgy, mint egy vakcina: nem nyújt állandó védelmet a vírus ellen, az immunrendszert felkészítve és eleve megakadályozva a fertőzést.

  2. Szintetikus sejt:

J. Craig Venter, a humán genom kutatások egyik résztvevője ezt az évet azzal töltötte, hogy egy újabb lépéssel közelebb kerüljünk a laboratóriumban létrehozott élethez. A DNS-t felépítő kémiai anyagokat aprólékos munkával összefércelve létrehozta egy baktérium génanyagát, amely egy sejtbe ültetve képes volt szaporodni.  Bár ez még távol áll Mary Shelley szorongó szörnyetegétől, Frankensteintől, mindenesetre ember alkotta élet. Venter reméli, hogy az eredményei pusztán az elsők lesznek majd a szintetikus biológia által laboratóriumban készített lények hosszú sorában. A génanyag felkeverésével és újraépítésével Venter olyan organizmusokat készít, amelyek új típusú bio üzemanyag alapjai lehetnek, vagy éppen felgyorsíthatják az influenza elleni vakcina gyártását, mert a tudósoknak rendelkezésére állna bármely vírustörzs előre legyártott verziója, a laborjaik polcán.

3. Alzheimer vérteszt:

Annak ellenére, hogy az orvosok rendelkezésére egyre kifinomultabb diagnosztikai műszerek állnak, az Alzheimer továbbra is elérhetetlen a fejlett képalkotó és molekuláris tesztek számára.  Ez a degeneratív betegség bizonyosan csak a boncolásnál diagnosztizálható, amikor a patológusok észlelik az agyban látható elváltozásokat.  De egy ígéretes új vérteszt talán segít a betegség diagnosztizálásában, még a kialakulás korai szakaszában. Ez lehetőséget biztosít a demencia és a szellemi hanyatlás megelőzésére, még a legkorábbi kezdeti tünetek jelentkezése előtt.

Az új teszt több mint két tucat proteint analizál a vérben és 80%-os pontossággal azonosítja a betegséget.

Ez csak a legutolsó egy sor új módszer közül, melyek közt ott van a gerincfolyadék tesztje, mely arra irányul, hogy az Alzheimert minél korábban kimutassa, hiszen a gyorsabb diagnózis segítheti a betegeket, hogy kialakítson olyan hasznos szokásokat, mint például aktívan tartani a gondolkodását azzal, hogy társadalmi életet él és új dolgokat tanul, mert ez lelassíthatja a leépülést.

4. Botox migrén ellen:

Ki gondolta volna, hogy a hiúság egy új kezelési módot ad nyújt a fájdalomra.  Miután néhány páciens, aki botox injekciót kapott, hogy a homlokán lévő ráncokat eltüntesse, azt jelezte orvosának, hogy a migrénes fejfájásai is elmúltak. A kutatók, különösen az Allergan, a botox gyártójának kutatói elhatározták, hogy megvizsgálják a betegséget.

Két átfogó, összesen több mint 1000 pácienst érintő vizsgálat anyaga alapján a cég meggyőzte a Food and Drug Administrationt, hogy azok a páciensek, akik botoxkezelést kaptak, havonta kevesebb migrénes fájdalomról számolnak be, mint azok, akik egyéb fájdalomcsillapítási módszerrel próbálkoztak.

Az FDA beleegyezése azt jelenti, hogy a biztosítók kénytelenek lesznek fizetni a botox költségeit, amely akár több ezer dollár is lehet hónapokon keresztül, hogy a migrénes betegeket kezeljék vele.

5. Az újraélesztés új módszere:

50 éve, mióta a CPR-t, a szívmasszázsos újraélesztést először leírták 1960-ban, az életmentők mind ugyanúgy végzik el a műveletet, a szájból-szájba lélegeztetést a szívmasszázzsal kombinálva élesztik fel az eszméletlen áldozatokat. De az új adatok azt mutatják, hogy a mellkasi nyomások önmagukban is hatékonyak annyira, mint a hagyományos CPR, a szívmegállásoknál. Az Amerikai Szívközösség (AHA) elhatározta, hogy a több évtizedes gyakorlatot megújítja. A CPR új szabálya több hangsúlyt fektet a szívmasszázsra, és némely esetben el is vetik a lélegeztetés alkalmazását. Az utóbbi években a kutatások azt mutatták, hogy a képzetlen segítők könnyebben végzik el a szívmasszázst szájból-szájba lélegeztetés nélkül, még akkor is, ha egy képzett operátor ad nekik segítséget telefonon keresztül. Az áldozatok, akik csak szívmasszázst kapnak, ugyanolyan eséllyel élik túl, mint azok, akik teljes PR-t kapnak.

6. Szigorúan ellenőrzött diabétesz gyógyszer

11 évvel az után, hogy az Avandia piacra került és világszerte sikeres lett a diabétesz kezelésében, az FDA az eddigi legszigorúbb gyógyszertilalom alá helyezte. Most, hogy a kezelés, amely a kettes típusú diabétesz betegek vércukrát szabályozta, már csak olyan orvosok által lesz felírható az Egyesült Államokban, akik rajta vannak a hatóságilag előírt listán, mely azt mutatja, hogy teljes mértékben tisztában vannak a gyógyszer kockázataival. A gyógyszer igen veszélyes, mert akár szívrohamot is okozhat, így az Államokban ezután csak annak írják majd fel, aki minden más kezelést kipróbált.

7. Vérteszt szívrohamra

A szívroham úgy kezdődik, hogy a véredények eltömődnek, szóval hol máshol kereshetnénk a szívgondok előjeleit a leghatékonyabban, mint a vérben?  Jelenleg a legmegbízhatóbb módja a véredények felmérésére az angeogramm, amely egy invazív eljárás, aminek részeként egy vékony csövet vezetnek végig véredényeken, egy lábon lévő artérián keresztül. A kutatók meghatároztak egy 23 génből álló előzetes sorozatot, amelyek a vérproteineket szabályozzák, amely 83%-os pontossággal megjósolja a szívrohamokra jellemző véredény-rendellenességeket. Amikor az orvosok ezt a vértesztet a már meglévő módszerekhez hozzáadták, mint a mellkasi fájdalom vagy a családban előfordult szívproblémák, 16%-kal javult a páciensek alacsony vagy magas kockázatba való besorolásának pontossága a hagyományos módszerek alkalmazásához képest. Egyelőre túl sok volna azt várni, hogy egy vérteszt önmagában megjósoljon egy szívrohamot, de korai figyelmeztetés lehet egy olyan embernek, akinél problémát mutat. Az életmódbeli változtatások pedig segíthetnek, hogy elkerülje az esetleges szívinfarktust.

8. Könnyebben megjósolható az IVF eredményessége

Azon párok számára, akik in vitro megtermékenyítésre vállalkoznak, mindig nagyon nehéz a helyzetük, hiszen csak a terhesség későbbi szakaszaiban lehet teljes bizonyossággal megjósolni a megtermékenyítés sikerességét. Így sokszor fals reményt adnak a kezelésen átesettek. Az eljárás még a legjobb körülmények között is csak 30%-os sikerrel kecsegtet. Így a tudósok üdvözölték a Stanford Egyetem új eljárását, melynek keretein belül lefilmezik az embriókat és csak a legerősebbeket ültetik be végül a méhbe. A következő lépés az lenne, ha ez az eljárás az egyetem falai közül kikerülne a termékenységi klinikákra és központokba, hogy ténylegesen növelhető legyen vele a sikeres megtermékenyítések aránya.

9. Mesterséges petefészek

A meddőség elleni harc legújabb eredménye egyfajta mesterséges petefészek, mely a tudósok szerint képes arra, hogy egy napig életben tartson egy megtermékenyített petesejtet a testen kívül. Az eljárás még igencsak gyerekcipőben jár, de várhatóan megoldást jelenthet majd a meddőséggel küzdők egy része számára. A módszer kidolgozói a Brown Egyetem tudósai, akik bejelentették, hogy továbbra is folytatják a kísérleteket, és céljuk egy tökéletes mesterséges petefészek megalkotása, melyben az embriók megerősödhetnek, és így sokkal nagyobb sikerrel ültethetőek majd át a páciens testébe.

10. IPS őssejtek létrehozása biztonságosabban és gyorsabban

Bár még mindig igen messze vagyunk attól, hogy az őssejtek a kutatók laborjaiból kijuthassanak a klinikára, azért a kutatók igyekeznek ezt a folyamatait a lehető legjobban meggyorsítani. A kutatásokhoz ún. indukált pluripotens (IPS) őssejteket használnak fel, melyeket bőrsejtekből állítanak elő, így nem szükségesek hozzá embriók. A Boston Gyermekkórház kutatói találtak egy genetikai lehetőséget, mely kizárja, ill. minimálisra növeli az őssejtek elrákosodásának lehetőségét, így azt remélik, hogy a jövőben az IPS-ek bekerülhetnek majd a hétköznapi gyógyításba.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top