Tenorjelöltből popsztár

2008. 08. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A huszonegy éves Josh Groban története annyira izgalmas és egyben valóságos, amilyet csak a zenei élet tud produkálni. A szórakoztató ipar nagyjainak történetét juttathatja eszünkbe az, ahogyan a világhírű producer, dalszerző, hangszerelő David Foster felfedezte a tehetséges fiút, és ahogyan Josh végül kikötött Foster és a Warner Bros. közös lemezkiadójánál, a 143 Records-nál.

– Kalandos út volt, amíg idáig jutottam – meséli Josh. Az „idáig” pedig annyit tesz, hogy Foster bábáskodásának köszönhetően Joshnak megjelenik egy albuma, olyan hírességek közreműködésével, mint Charlotte Church, a The Corrs, Rhys Fulber és Lili Haydn. Nem is rossz teljesítmény egy sráctól, aki Josh szavaival élve csak azért csatlakozott az iskola kórusához, mert „mindenki más is beszállt”.

A los angelesi születésű Josh a hetedik osztályos debütálása után két-három évig nem foglalkozott az énekléssel, mert másik iskolába került. Csak akkor kezdte tehetségét komolyan venni, amikor az elismert Interlochen Arts Programban vett részt.

– Csak úgy mellékesen elkezdtem énekórákat venni – emlékszik vissza. – Nagyon oda voltam a musicalekért. Elég jó bariton hangom volt, úgyhogy elkezdtem énekelni és színészkedni az iskola darabjaiban.

Úgy tűnt, hogy a sok gyakorlásnak végre meglesz az eredménye.

– Egy olyan énektanárnál tanultam, aki ismerte David Fostert. Egyik nap felhívta őt David és elmondta, hogy nagyon sürgősen szüksége lenne egy énekesre egy rendezvényhez, amit California kormányzójának beiktatása alkalmából szerveztek. – Josh küldött egy kazettát Fosternek, és a dal, amit elő kellett adnia az „All I Ask Of You” volt – Josh remekelt.

Aztán David megkérte Grobant, hogy ugorjon be az 1999-es Grammy kiosztó próbájára Bocelli helyett, aki nem tudott jelen lenni a próbákon. Josh teljesen ledöbbent.

– Csak hogy kristály tiszta legyen: arra kért, hogy menjek fel a színpadra, és énekeljek Celine Dionnal. Először nemet mondtam. Féltem, hogy a dal túl magas lesz nekem, és hát Isten tudja, nem akartam kínos helyzetbe hozni magamat. – De Foster kitartó győzködése hatásosnak bizonyult, és az akkor 17 éves Josh a koncertteremben elénekelte az Oscar jelölt dalt sok más Grammy jelölt füle hallatára, mégpedig Celine Dionnal személyesen.

– Az egész annyira valószínűtlennek tűnt – emlékszik vissza Josh. – David elhívott a ruhapróbára is, és az első sorból figyeltem, amint az Aerosmith és Madonna próbáltak.

 Ezután a történet még hihetetlenebb fordulatot vett. A Grammy-díj átadó ünnepségnek abban az évben Rosie O Donnell volt a háziasszonya. A ruhapróbán észrevette Josht a nézőtéren, és a kulisszák mögé invitálta.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top