A fény káros is lehet!

2008. 08. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Néhány évvel ezelőtt egy új kifejezés született meg, a fényszmog. Orvosi egyetemeken végeztek el olyan kísérleteket, amelyekből kiderült, hogy a hagyományos, közönséges fénycsövek ugyanúgy hatnak a szervezetre, mint a serkentőszerek. Ha valaki sokáig tartózkodik fénycsővel megvilágított helységben – hazánkban korábban az összes iskolát és intézményt ilyenekkel szerelték fel –, a vérben megnő a stresszhormonok szintje, amely miatt az illető idegessé, fáradttá, esetleg agresszívvá válhat. Hosszútávon akár betegségeket is okozhat a rossz megvilágítás.

Az emberek azonnal reagálnak a rossz megvilágításra, komfortérzetük negatívan változik. Az közismert, hogyha nem elegendő a fény mennyisége, akkor különböző szembetegségek alakulhatnak ki, épp ezért egyre több intézmény figyel oda erre a kérdésre. De hiába van elégséges fénnyel megvilágítva egy szoba, a vibráló, csak egy irányba fókuszáló lámpáktól az emberek idegesek, rosszkedvűek lesznek.

Még az sem mindegy, milyen színű fényt bocsát ki a világítótest. Bár a legtökéletesebb színvisszaadást – csak a napfény ilyen – még nem sikerült mesterségesen létrehozni, a modern fénycsövek is már 82-85 %-ban teljesítik ezt a szintet. Kifejlesztettek már olyan fénycsövet is, amely 95 %-ban megegyezik a természetes fénnyel, de egyelőre ezt még csak speciális helyeken használják, például a tengeralattjárókon. A kutatók azonban már letesztelték, és egyes vélemények szerint ez a fény nemcsak, hogy egészséges, hanem gyógyító hatású is, hajhullás és anyagcserezavarok esetén használ.

A közérzetet az javíthatja akár odahaza, akár a munkahelyünkön, ha agyunkat becsapva olyan színhőmérsékletű izzókat választunk, amely kiegyenlíti a számunkra kellemetlen külső hőmérsékletet. Melegebb vidékeken kifejezetten a hideg fényt kibocsátó lámpák a keresettek, míg például nálunk a meleg fényűek a divatosak. A hazai világításkultúra igen sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, kifejezetten igényessé váltunk ezen a területen. Az ipar legtöbb területén a jó munkavégzéshez nélkülözhetetlen a jó megvilágítás, a bevásárló központok pedig egyik fontos csábító eszköze a szépen, trükkösen bevilágított nagy helységek.

Jelenleg folyik a közintézmények, iskolák világítástechnikájának is az átalakítása. Egy program keretében folyamatosan pályáznak a létesítmények támogatásra, és idővel az összes rossz minőségű lámpát modern világító testekre fogják lecserélni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top