Több erőt az agynak!

2009. 03. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ahhoz, hogy egy gép jól működjön, szüksége van jó üzemanyagra, és jó kenőanyagra. Körülbelül így – egészen leegyszerűsítve – működik az agyunk is. Vannak élelmiszerek, melyek az agy számára igen fontosak, és vannak olyanok, melyekre kevésbé van szüksége, sőt károsíthatják is.

Az agynak mindenképpen jó az avokádó, a banán, a sörélesztő, a brokkoli, a rizs, a dinnye, a sajt, a szárnyasok, a káposzta, a tojás, a lenmagolaj, a zöldség, a tej, a zabkása, a narancs, a földimogyoró, a borsó, a burgonya, a fejes saláta, a lazac, a szójakészítmények, a spenót, a tonhal, a pulyka, a búzacsíra olaj, és a joghurt.

Ez már egy egészen szép sorozat. Csak a felsorolt élelmiszerekkel is megfelelően táplálhatnánk magunkat az agyunk szempontjából. Nézd át ezt a felsorolást, és vizsgáld meg rögtön a hét elején, hogy melyik fordul elő az étrendedben, és melyik nem. Nézd meg azt is, hogy milyen gyakran fogyasztasz, ilyen – az agynak való – táplálékokat. Egy jó alapszabály azt mondja, hogy körülbelül 60 %-a annak, amit megeszel, ezekből az összetevőkből kellene, hogy álljon. Természetesen variálhatod is őket.

Mi a helyzet a zsírral, erre talán nincs is szükségünk? Dehogynem. Több mint a fele az agyunknak, zsírhoz hasonló anyagokból áll. Ez az anyag zsírsavakból épül fel, és ezek ugyancsak a halakban, és növényi zsírokban találjuk. Semmi esetre sem zsíros húsokban, vagy állati zsiradékokban. Ezek az állati zsírok emelik a koleszterin szintet.

Különleges szerepet játszanak az Omega-3 zsírsavak. Mint a sejtek külső falának alkotórészei arról gondoskodnak, hogy az idegsejtek alkalmasak legyenek az elektromos impulzusok átvételére.

Az Omega-3 zsírsavak megvédik az idegrendszert az öregedéssel kapcsolatos „károktól” is. Ez azt jelenti, hogy működtetik az agyat. Minden nap legyen egy olyan étel az asztalodon, amely gazdagon tartalmaz ilyen „agytáplálékot”.

A feledékenység ellen a szürke sejtjeinknek sok C-vitaminra van szükségük. Ez éberen tart, frissítő és élénkítő gondolatokat ébreszt. Ideális ehhez fogyasztani almát, epret, és citrusféléket.

A banánnak pozitív hatása van sok vivőanyagra, az agyban. A B-vitaminnal, Magnéziummal, Káliummal együtt nyugtatóan hat, alapot ad egy meggondolt döntéshez. A gyors, koncentrált tanuláshoz nagyon ajánlott a brokkoli fogyasztása. Agyunknak állandó lecitin utánpótlásra van szüksége. Ez látja el az agyat cholinnal. Ebből állít elő az agy maga acetilcholint, a gondolkodás legfontosabb vivőanyagát, nagy mennyiségben található a tojásban, a tejtermékekben, és a szójatermékekben.

A tengeri halak, mint a lazac, makréla, tonhal, és hering fokozzák a koncentrációt. Ez a sok Omega-3 zsírsavra vezethető vissza, a fent említett halak húsa ezeket nagy mennyiségben tartalmazzák. A diófélék is nagyon fontosak. Értékes zsírokat és nyomelemeket szállítanak az agynak.

A paprika karotinoidjai élénkítik a gondolkodást. Már az is elég, ha egy paprikát csíkokra vágunk, és bármihez elfogyasztjuk. A zöldsaláta, a spenót, és a káposzta félék, az agynak klorofilt szállítanak. Ez ugyancsak arról gondoskodik, hogy a belélegzett oxigén tovább tartózkodik az agy sejtjeiben, és ezáltal a szellemi munkához jobban felhasználható. A búzacsíra gazdag értékes zsírsavakban, E-vitaminban, Magnéziumban, Káliumban, és B-vitaminban. Fokozza a koncentrációt.

Egy aktív, egészséges agy számára nagyon fontos, hogy rendszeresen igyunk vizet. Agyunk 70 %-ban folyadékból áll. Aki túl kevés vizet iszik, nem tud annyira gondolkodni. Depresszivvá, vagy esetleg agresszívvá válhat.

Az agyfittnes-ben nagy szerepet játszanak a vitaminok, elsősorban a B-vitamincsoport. A B-vitaminok az idegi vivőanyagok képzésében játszanak szerepet, és az energia rendelkezésre bocsátásában játszanak szerepet. A B-vitaminok hiánya, az agy teljesítményének csökkenésével, és koncentrációs problémákkal jár. A B-1 és B-6 vitaminok mellett, a B-3 és a B-12 vitaminoknak van különleges jelentőségük.

A B-3 vitamin megakadályozza a felejtést, a B-12 vitamin erősíti az idegrendszert, a koncentrációt, és az emlékezést. Ezt a két fontos anyagot a következő élelmiszerekben találhatod: sovány húsokban, vesében, májban, élesztőben, halakban, és teljes őrlésű lisztből készült termékekben. Sok B-12 vitamin található a májban, tojás sárgájában, tejben, és halban.

Ha mindezt elolvastad, akkor talán osztod majd a véleményemet, hogy ez az élelmiszer kínálat olyan nagy, hogy tulajdonképpen nem okozhat problémát, hogy agyunkat a mindennapi étkezéssel megfelelő állapotban tartsuk. Hétfőtől-vasárnapig mindig fogsz találni valamit, amit ennek érdekében fogyaszthatsz.

Ahogy a testi fitness-hez a sportos mozgás, úgy a szellemi fitness-hez az agy tornája is fontos: kezdd a hétfőt egy rövid verssel, tanuld meg kívülről. Minden nap tanulj hozzá egy újat. Vasárnap este mondd fel a megtanult költeményeket.

Minden este vésd jól az agyadba a nappalid berendezését. Kapcsold le a villanyt, és próbálj meg a sötétben tájékozódni, és mozogni. Kíséreld meg ismert és megszokott környezetedben visszafelé haladni, anélkül, hogy megfordulnál. Hívd fel telefonon ismerőseidet emlékezetből.

Utoljára vasárnapra egy jó tanács: egy finom reggeli receptje: 60 gramm zabpehely, 100 gramm szőlő, egy narancs vagy két mandarin, két evőkanál napraforgómag, két deciliter tej. A zabpelyhet hagyd 10 percig a tejben ázni. Jó étvágyat, jó gondolkodást!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top