Tökmagoljunk…

2010. 10. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Töksütés, tökös-mákos rétes, halloweentök-faragás… Ilyenkor ősszel különleges szerep jut a sütőtöknek, számtalan helyen olvashatunk a felhasználását érintő fortélyokról, ízletes receptekről. Éppen ezért (vagy ennek ellenére) mi nem állunk be a sorba és a többnyire kukában landoló tökmaggal foglalkozunk. Mi mindenre jó? Nagymamáink regényt írhatnának belőle…

A tökmag, bár rendkívül egészséges, a fogyókúrázók uzsonnalistáján általában nem szerepel. Majdnem 34 százalékos fehérjetartalma mellett több mint ötven százalékos zsírtartalommal is rendelkezik, energiatartalma 2617 KJ/623 kcal. Fogyasztása (természetesen bizonyos keretek közé szorítva) mindenkinek ajánlott, hiszen esszenciális zsírsavakban gazdag, élelmirost-tartalma jelentős, továbbá magnézium, kálium, E-, B1- és B2-vitamin-tartalommal is rendelkezik. Szénhidráttartalma elenyésző, mindössze 3,6 g.

Élettani hatásai között első helyen a prosztatabántalmakat szokták említeni, de számos más egészségügyi problémára is gyógyírt jelenthet. Bármilyen meglepő is, de magas energiatartalma ellenére a benne található telítetlen zsírsavak megelőzik az elhízást, csökkentik az agyérelmeszesedés kockázatát, gyógyítják a köszvényt. A tökmagban olyan anyagok is találhatók, melyek a vírusok és baktériumok életképességét gátolják a béltraktusban és állítólag segítik az orsógiliszta és a galandféreg elleni küzdelmet.

A hideg sajtolással tökmagból készült olaj is rendkívüli hatékonysággal alkalmazható egészségünk érdekében, hiszen mindazon hatóanyagokat tartalmazza, mint maga a tökmag. A prosztata megnagyobbodásának tüneti enyhítése mellett csökkenti a vizelések gyakoriságát, a visszamaradó vizelet mennyiségét, de prevenciós céllal is alkalmazható a prosztatabántalmak, prosztatarák kialakulásának megelőzésére. Ez elsősorban a delta-7 fitoszterol- és szeléntartalmának köszönhető.

A telítetlen zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet, lassítják az érelmeszesedési folyamatokat és segítik az agyi keringés normális szintentartását.

E-vitamin-tartalma gátolja a gyulladásos folyamatok kialakulását, továbbá fontos szerepet tölt be a várandósság első szakaszában gyakran kialakuló spontán vetélések kivédésében. A tökmagolajban található F-vitamin a magzati idegrendszer kifejlődésében is segítséget nyújt.

Antioxidáns-tartalma vitathatatlan, ezzel a szervezet öregedési folyamatait lassítja, immunerősítő hatását a téli hideg napokon fokozottan kihasználhatjuk. Értékes hatóanyagai hőkezelés útján némileg károsodnak, így a hidegen sajtolt tökmagolaj a legalkalmasabb gyógyászati célokra, akár ételeinkbe (salátákhoz adva), akár egy kiskanálnyit napi szinten elfogyasztva. Alkalmazása során érdemes vigyázni, ugyanis nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat.

Érdekességek, amit nem is hittünk volna: A kisebb vágott, horzsolt sebek gyógyulását felgyorsítja, ha tökmagolajjal kenik be a tökmagolajat az „Őrség aranyának” is nevezik, hiszen itt évszázados hagyománya van a készítésének körülbelül 20 kg tökmagból 7-8 liter finoman sajtolt olajat lehet nyerni görög és római leírások tanúsága szerint a tököt már az ókorban is kedvelték, magját fogyasztották állítólag az amerikai indián őslakosok egyik legértékesebb tápanyagául szolgált, olyannyira, hogy a növény minden része felhasználásra került: a tök levelét zöldségként, húsát nyersen, főve vagy szárítva fogyasztották, a magokat elrágcsálták a második világháború folyamán és azt követően helyeződött nagy hangsúly a töktermesztésre Európában. A takarmányozás mellett a háború miatti szegénységben tengődő lakosság zsírellátását is fedezte. a mezőgazdaságban több olyan gép is elérhető, melyet elsősorban a nagy tételben tököt termelő gazdák használnak. Ilyenek például a tökbetakarító és tökmagmosó gépek, tökmagszárító asztal, sőt az ún. tökmagpolirozó gép is a sütőtök tájegységenként eltérően dinkatök, döblec, bécsitök, bosztán néven is ismert a tökmagot néhol a szarvasmarha házilagos gyógyítására alkalmazzák. Pirítva, tejjel összekeverve töltik a beteg, nem kérődző állat szájába.

Ha szerencsére teljes egészségnek örvendünk, akkor se vessük meg a tökmagropogtatás nyújtotta élvezetet, és bátran alkalmazzuk, pörköljük, hasznosítsuk ételeinkbe, konyhai kiséléstárunkban, ha tehetjük, mindig jelen lehet. Ne feledjük, a „tökmagolás” fiatalságunk és fittségünk megőrzésében is kulcsszereplő lehet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top