A magyar cukrászdák kedvenc fagyos édesség különlegessége a világon mindenhol fellelhető. Talán mi magyarok vagyunk az egyetlenek, akik ha mégis kísérletezzünk más ízekkel, azok is rendhagyóak, s csak a nevük extravagáns. Most elkísérlek titeket egy utazásra a gasztronómia világában, ahol meglátjátok még a fagylatokban is vannak olyan ízek, színek, látványok amelyeket sosem kóstoltunk, sőt sosem jutott volna eszünkbe, hogy ilyen ízű fagylaltok valaha is létezhetnek.
Az emberi találékonyság nem ismer határokat. Nekünk embereknek már nem elég a jól megszokott gyümölcs áradat, nekünk különleges ízek kellenek. Itthon már elég különlegesnek mondható, ha valaki sörfagyit nyalogat, főképp a férfiak örülnének, ha kijutnának Németországba, mert ott bizony minden fajta sörből készül fagylalt. Búza, árpa, mézsör. Ami a legjobb a müncheni Oktoberfest-re akár a belga gyümölcs sörökből készült jégkrémeket, fagylaltokat is megkóstolhatjuk. Északra utazva Svédországban elnyalhatunk egy sós medvecukor különlegességet is, ami csak nekünk furcsa, mert ez az északiak egyik kedvenc csemegéje. De kaphatunk még spenót vagy sóska fagyit is.
A franciák kínálata a legvonzóbb. Kevés olyan dolog vonzza az embert, mint a fűszer fagyi - már a neve is mesés. Nem hiszem, hogy sokan álmodoztak volna eddig bazsalikom, kakukkfű, fekete olíva, rozmaring, vagy akár gyömbér, ánizs, levendula fagylaltról. Számomra viszont eléggé elgondolkodtató a Dél-Olaszországban igen kedvelt édességforma a hagyma fagyi. Ugyanennyire fura még a biocékla,vagy a sárgarépa. Bár a franciák idén még meghökkentőbb dologgal rukkoltak elő: elkészítették a mustár és cékla ízesítésű fagyit, dohányfüst illattal. Engedély még nincs a gyártására, de elég érdekes elképzelés.
Skóciában viszont tényleg feje tetejére állt a világ. Nemhogy az íz kombináció ugyanaz, de még a látvány sem utolsó, főképp miután ízre is látványra is ugyanazt kapjuk, amire számítunk a névből. A Harrod's áruházban található Morelli's étterem készíti Skócia nemzeti ételének a fagylaltból készült hasonmását, ami ízre is egy és ugyanaz. Igen, a Haggisról beszélek, ami marhabelsőségekből készül el kell mondanom, a tálalás sem utolsó.
Mégis a legmeghökkentőbb ízeket és neveket Ázsiában találhatjuk. Venezuelában például viagra ízű fagylalt is kapható. El nem tudom képzelni milyen íze lehet a Viagrának, viszont gondolom mindenkiben felmerül a kérdés, vajon ugyanazt a hatást érjük-e el, ha elnyalunk egy gombócot. A válasz, állítólag: igen. A Viagra ízű fagyi mellett, kapható itt diétás cola, chilli paprika, sőt tonhal fagyi is.
Az viszont tény, hogy úgy, mint bármi másban, itt is a japánok viszik a prímet. Nekünk európaiaknak lehet gyomorforgató, de az ázsiai ország lakóinak igazi csemegének számít a polip vagy a lóhús fagylalt, esetleg a marhanyelv jégkrém vagy a kígyóhús jeges nyalánkság. Ezen felül több íz világgal is találkozhatunk. Igazi kincsesbánya egy tokiói fagylalt centrum. Az eddig felsoroltak közül kapható itt még kecsketejes, Currys-babos, Selyemtartalmú, Kaktuszos, Mélytengeri, Fokhagymás, Csirkeszárnyas, Tulipános, Salátás, illetve Chillis jégkrém is.
Az ázsiai ország lakói készítenek top listát is a kedvenc jégkrémeikből az idei toplista a következő: 10: Fokhagymás-mentolos jégkrém. 9: Paradicsomos jégkrém 8: Szalonnás fagylalt 7: Viagrás fagyi 6: Tonhalas jégkrém 5: Polipos jégkrém 4: Tintahalas jégkrém 3: Wasabis jégkrém 2: Ökörnyelves jégkrém 1: Nyers lóhúsos jégkrém
Megjegyzem, a lóhús tényleg nyers és igen rágós a krémfagyiban. Lássuk csak. Ezek után nem hiszem, hogy sok ember szájában összefut a nyál. Ugyanúgy,mint nekem sem. Viszont szívem szerint megkóstolnám a Dél-Amerikában igen kedvelt kukorica jégkrémet, aminek az elkészítése nem nagy ördöngösség. Pároljuk a kukoricacsövet tíz percig tejszínben és tejben, majd szemezzük le a növényt, adjunk hozzá cukrot, vaníliakivonatot és tojás sárgáját, alacsony hőfokon sűrítsük be, hűtsük le jéghidegre.
Megkóstolnám még a New-Yorkban igen népszerű Fekete szezámmagos fagylaltot is. Mely nemcsak íze miatt, de fekete színe is igen különlegessé teszi. Mi magyarok egyenlőre maradunk a számunkra is furcsa mentol, mák, mákos guba, hupikék törpikék esetleg tejberizs fagyinál.
Mélyen tisztelt hölgyek, urak! Ha itthon betérünk egy cukrászdába, ne húzzuk el a szánkat, ha érdekes nevű fagyikat találunk, mert a cikk után csak megkönnyebbülve nyithatják ki az étlapot, ahol a megszokott gyümölcsös ízvilágot találják az itt felsoroltak helyett.
Nagy Szilvia