Tudtad-e hogy...?

2009. 07. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A zsírban gazdag lazac véd a bélrák ellen. A Jénai Egyetem 6 hónapos vizsgálatánál, melyen 20 kísérleti alany vett részt kiderült, hogy a tengeri hal, leginkább a zsírban gazdag lazac húsa védelmet nyújthat a bélrák ellen. Ha hetente egyszer legalább 150 g lazacot eszünk, testünk több olyan enzimet termel, amelyek a bélrák elleni védelemben fontosak.

Kevesebb kávét a menzesz előtti utolsó napokon! A hölgyek lehetőleg minél kevesebb kávét igyanak ciklusuk utolsó napjaiban. Ennek hatóanyagai ugyanis felszabadítanak egy hormont, ami a mellmirigyeket megduzzasztja, figyelmeztetnek a Bethesda Egyetem kutatói. A mirigyek duzzadását a nők fájdalmas feszülésnek érzik.

Ferde fogak a helytelen fejtartástól. Fiatal embereknek, akik gyakran lógatják a fejüket, vagy agresszívan előre nyomják az állukat, gyakran ferdék lesznek a fogaik, figyelmeztetnek a Berlini Szabad Egyetem tudósai. A ferde fogak nem csak csúnyák, hanem könnyebben megromlanak, és könnyebben esnek ki.

Oltás után jobb, ha ágyba fekszünk. Az oltások jobban hatnak, ha az oltás után ágyba fekszünk, és pár órát alszunk. Az alvás erősíti az immunrendszer emlékezőképességét, állapították meg lübecki kutatók.

A félelem segíti az emlékezetet. A vizsgától való félelemnek van egy pozitív oldala, mert a norepinephrin (kedélyállapotot befolyásoló ingerületátvivő) nevű hormon termelését jelentékenyen fokozza, az viszont az emlékezőtehetséget lényegesen segíti, jöttek rá az Ohio-i egyetem kutatói.

A félelem attól, hogy elveszíted a munkahelyedet, megbetegíthet téged. Ha munkahelyed veszélyben van, sorsodra alig vagy befolyással, és tehetetlennek érzed magad. Ez a bizonytalanság, hogy munkahelyed megmarad-e vagy elveszíted jobban elrontja jó közérzetedet, mint egy elbocsátás. Erre a megállapításra jutottak a Cambridge-i Egyetem kutatói: a félelem a munka elvesztésétől állandó stresszt okoz, ami betegséget okoz.

Aki többször megy a WC-re – nagyobb eséllyel ússza meg a hólyagrákot. Ez egy kis vigasz azok számára, akiknek éjjel többször ki kell menniük: sokkal kisebb az esélyük arra, hogy hólyagrákban betegedjenek meg. A védő effektus különösen dohányzók esetében jelentős, állapították meg a Bethesda Egyetem tudósai. Azoknál a dohányosoknál, akiknek nem kell éjszaka kijárkálniuk a rizikó hétszer akkora.

Jelentősen csökkenthetik panaszaikat a változó korban lévő nők, ha naponta többször rózsaillatot szívnak be. Ezt ajánlják a Párizsi Egyetem tudósai. Idegi szívproblémáknál éterikus rózsaolaj segít, melyet direkt a szív felett kell a bőrbe masszírozni. Különösen erős a gyógyszerész/patikus-rózsa (rosa gallica officinalis).

Vigyázzunk a babonával! A németországi kereskedelemben dolgozók betegbiztosítója adatai szerint a megbetegedések száma péntek, tizenharmadikán ötször magasabb, mint egy közönséges pénteken. Ennek oka a félelem az úgynevezett „szerencsétlen naptól”, melyen babonás emberek ki sem mennek a házból. A 84 millió lakosú országban egy ilyen „fekete pénteken” egy millió dolgozó jelent beteget.

A nyári vagy a téli óraátállításnál növekszik a szívinfarktus veszélye. A nyári időszámításra való átállás utáni héten sokkal gyakoribbak a szívinfarktus esetek, mint az év egyéb időszakaiban, figyelmeztetnek svéd kutatók. Ezeket az eseteket a hiányzó egy óra alvás és a megzavart alvási ritmus okozza.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top