Túlélni a telet

2010. 02. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még mindig kevés a fény, kevés a napsugár, és ez bizony lehangolhat bennünket. Lényegesen csökkentheti védettségünket, immunitásunkat.

Sokféle gyógyszert eszünk, fogamzásgátlókat, antibiotikumokat, gyomorsavcsökkentőket, ezek egyenként is gyengíthetik védekezőképességünket, gyengítik bélflóránkat, terhelhetik májunkat, és csökkentik annak méregtelenítő hatását.

Télen természetesen kevesebbet mozgunk, kevesebb folyadékot iszunk, és a hiányzó napfény miatt stresszesebbek vagyunk, emiatt elsalakosodik a szervezetünk, így könnyebben támadják meg a kórokozók.

Talán hasznosak lehetnek az alábbi tanácsok:

Minden falatot, amit a szánkba veszünk, rágjunk meg legalább ötvenszer. Így az általunk elfogyasztott ételt jól elő tudtuk készíteni a gyomrunk részére, így az ételek nem indulnak erjedésnek a beleinkben, és nem szabadítanak fel annyi mérgező anyagot.

Jó lenne, ha meg tudnánk inni naponta legalább két liter forrásvizet, vagy szénsavmentes ásványvizet, lehetőleg a teát és az üdítőket is helyettesítsük ásványvízzel, ha ez módunkban áll.

Ha mégis megfáztunk, akkor használjunk illóolajokat. Különböző érzelmi állapotokhoz, különböző illatokat használjunk, ezáltal megszabadulhatunk testi-lelki  problémáinktól is.

Ha például a citrom illatát kedveljük, használjunk citromolajat, ez vértisztító, lázcsillapító, szíverősítő, salaktalanító hatással bír. Jól használhatjuk torokfájásnál, izületi bántalmaknál, étvágytalanság ellen is.

Van aki az eukaliptusz illatát kedveli jobban. Ez javítja a koncentráló képességünket, élénkít bennünket, jól tisztítja a légutakat, és csillapítja a köhögést.

A fenyő olaja nyugtat bennünket, és oldja az idegfeszültségünket. Jól hasznosíthatjuk pl. tüdőgyulladásnál, megfázásnál, hörghurutnál.

Ha a levendula olaját párologtatjuk, akkor könnyebben helyreállíthatjuk lelki egyensúlyunkat, nem utolsósorban a rend és a tisztaság légkörét varázsolja körénk.

Ha esetleg fáj a fülünk, 1–2 csepp levendula olajat babaolajos vattára cseppentsünk, majd a fájós fülbe helyezve szinte pillanatok alatt enyhíthetjük vele a gyötrelmeket.

Az illóolajok kiválóan használhatók masszázsra és aromafürdők elkészítésére is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top