Turkáljunk!

2010. 07. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A ruházati piac az elmúlt években ugyan nagymértékben visszaesett, viszont a használt ruhákkal kereskedő cégek forgalma jelentősen megnőtt. A GfK Hungária piackutató cég legfrissebb felmérésre szerint 2008-ban 239 millió darab eladott terméket tett ki a ruházati piac teljes forgalma és ebből csaknem öt százalékban részesedtek  a használt ruhákat árusító üzletek, tehát a tavalyi évben egész pontosan 11 millió 233 ezer darab másodkézből származó darabot vásároltunk meg, ami tetemes mennyiségnek számít.

Míg néhány éve még a szegényebb rétegek vásárlási szokásaihoz tartozott a turkálók látogatása, addig ma már az egyedi darabokat kedvelő, neves személyiségek, színészek, énekesnők, politikusok is rendszeres látogatói a helyeknek. A szégyenérzet elmúlt ezzel kapcsolatban és helyét felváltotta a tudatos vásárlás stratégiája, ami a környezettudatos életet is szem előtt tartja. Minél több használt holmit vásárolunk ugyanis, annál kevesebb új termék kerül legyártásra, ezzel együtt csökken a környezetterhelés és a környezetszennyezés is (gyárak üzemeltetése, energiafelhasználás, textilfestékek használata, vízhasználat stb).

A teljesség kedvéért érdemes azonban megjegyezni, hogy az Amerikából származó darabok ökölógiai lábnyoma a nagy távolság miatt viszonylag nagy, így ha tehetjük, érdemesebb az európai használt ruhák között keresgélnünk.

Turkálós segítség!

Kevesen tudják, hogy milyen út vezet addig, míg a használt nyugati ruhák a hazai árukínálatba bekerülnek. A fejlettebb országok karitatív szervezetei, alapítványai a nagyobb városok forgalmas pontjaira gyűjtőládákat helyeznek ki, ahová a lakosság a feleslegessé vált, kinőtt, megunt ruhákat elhelyezheti. Ezeket aztán olyan cégek gyűjtik össze, akik továbbértékesítik például hazánkban tevékenykedő cégeknek, majd a bevétel egy tetemes részét annak az adott szervezetnek ajánlják fel, akik a gyűjtőládát kihelyezték. Bármilyen meglepő, de azzal, hogy használt ruhát vásárolunk, még jótékonykodunk is.

Saját megunt, kinőtt, de még jó állapotban lévő ruháinkat is (akár használtan vásároltuk, akár újan) érdemes a szemétbe dobás helyett felajánlani, akár a Vöröskeresztnek, akár a Máltai Szeretetszolgálatnak. Budapesten a Kössz Adománybolt, vagy országosan a Baptista Szeretetszolgálat is elfogad ilyen jellegű felajánlásokat és eljuttatja a rászorulókhoz. Több nagyáruház parkolójában gyűjtőkonténereket is találunk, de érdemes figyelni a meghirdetett cserebere börzéket is, ahol darabjaink „adok-kapok” módon ingyen gazdát cserélhetnek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top