Új fajt fedeztek fel Madagaszkáron!

2011. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Neonszínű „tetoválással” büszkélkedhet az újonnan felfedezett, Furcifer timoni névre keresztelt madagaszkári kaméleonfaj. A WWF június 6-i közleménye szerint meglepő, hogy eddig nem ismerték ezt a hüllőt, hiszen élőhelyét, a sziget északi területének esőerdejét már nagyon jól feltérképezték a tudósok.

Patrick Schonecker, WWF Madagascar  

Madagaszkár a biológusok „kincses szigete”, hiszen 1999 és 2010 között 615 új fajt fedeztek fel rajta. Valamennyi különlegesen veszélyeztetett faj, és félő, hogy még azelőtt kihalnak, hogy megismernénk életmódjukat. „Bizonyos fajok még azelőtt ki fognak halni, hogy egyáltalán felfedeznénk őket.” – jelentette ki Nanie Ratsifandrihamanana, a madagaszkári WWF természetvédelmi igazgatója.

Néhány példa a közelmúltban felfedezett madagaszkári fajokra:

-    Microcebus berthae – a legkisebb egérlemúr, csak 9,2 centiméter, 30 gramm -    Liophidium pattoni – neonrózsaszín pöttyökkel díszített kígyó -    Boophis bottae – az áttetsző levelibéka -    Uroplatus pietschmanni – száraz kéregnek álcázza magát ez a gekkófaj -    Calumma crypticum – egy szokatlanul hosszú orrú kaméleonfaj  Harald Schuetz, WWF Madagascar      kígyó Sebastian Gehring, WWF Madagascar      Axel Strauss, WWF Madagascar      Ben Smith, WWF Madagascar     Axel Strauss, WWF Madagascar  



Szerző

donna.hu



Scroll to Top