Lélegzetelállító túraútvonalak – képgalériával!

2011. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Svédország és Svájc hegyei, Grand Canyon, Himalája tábor... A világ legjobb túraútvonalait összesítette Peter Potterfield, a híres világcsavargó és utazókönyvíró. Hála a profi fotósoknak, remek képeket is mellékelt hozzájuk a jobb megismerés érdekében! Potterfield kedvenceiből néhányat mi is megmutatunk.

Kungsleden - Svédország

Az északi sarkkörön belül a svédek legendás Királyösvénye  több mint 440 kilométer hosszú, de ebből Potterfield „csak” egy 104 kilométeres részletet ajánl az Abisko hegyen, ami a Nikkaluokta  nevű számi faluba vezet. Az ösvény többi része is csodás, de hétköznapi embernek kissé nehézkes teljesítenie az egészet. Potterfield azt ajánlja, hogy szeptemberben vágjunk neki: ezzel elkerüljük az augusztusi tömeget és a rovarok többségét is. Egy másik tipp, hogy a felső végén kezdjük a túrát, mert északról dél felé haladni sokkal jobb rajta.

 (Fotó: Bernd Jonkmanns, laif/Redux)  

Grand Canyon túra - Arizóna

A Grand Canyon hatalmas élmény, ez már közhelyszámba megy... De ki tudna kihagyni egy ilyen élményt, ha lehetősége adódna bejárni a kanyont? A tapasztalt világutazó azt ajánlja, hogy márciusban vagy novemberben látogassunk el ide, és lehetőleg 4-6 napot szánjunk egy 70 kilométeres szakaszra.

 (Fotó: Bill Hatcher, National Geographic)  

Everest Alaptábor - Nepál

Csak tapasztalt túrázóknak való útvonal, amire alaposan fel kell készülni, és legalább két hetet rászánni. A monszun előtti időszak (március-április) sokkal szebb, főleg a virágba boruló rododendronok miatt, de a monszun után (november) könnyebb és biztonságosabb (és sokkal szárazabb) az út. Számítsunk rá, hogy akklimatizálódni kell!

 (Fotó: Alex Treadway, National Geographic)  

Fitz Roy túra - Patagónia, Argentína

El Chaltén apró, hegyi falujából indul a túraútvonal a Torre lagúnán át a Poincenot táborba és a Laguna Eléctricoba. A túra 4-7 nap, a környezet lélegzetelállítóan szép, a levegő pedig kristálytiszta.  57 kilométer dél-amerikai mennyország! Ideális hónapok: február és március.

 (Fotó: Reiner Harscher, laif/Redux)  

Petra, a „hátsó ajtón” keresztül - Jordánia

Októberben és áprilisban a hőmérséklet elviselhetőbb, mint a többi hónapban. Máshol is érdemes, de itt mindenképpen ajánlott egy helyi vezetőt felfogadni, vagy még inkább egy helyi turisztikai irodát felkeresni, ha ezt a túrát választjuk. Cserébe felejthetetlen élményben lesz részünk! Az  idegenvezető már csak azért is fontos, mert errefelé rengeteg a látnivaló, és ráadásul könnyű eltévedni. Ne kockáztassunk a sivatagban!

 (Fotó: Heeb, laif/Redux)  

Grindelwald - Svájc

Rövid, 2-3 napos túra, amit vétek kihagyni! A nyár a legszebb időszaka, de mivel ilyenkor a legnagyobb a tömeg, Potterfield inkább a koraőszt ajánlja. A legjobb ebben a túrában, hogy akár pár órát is itt lehet tölteni, ha csak ennyire van időnk. Nem muszáj napokat túrázni ahhoz, hogy a különlegesen szép részekre eljussunk.

  (Fotó: Patitucci Photo)   


Szerző

donna.hu



Scroll to Top