Az elvált szülők gyerekei rosszabbak matekból?

2011. 06. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elvált szülők gyermekei hatalmas megrázkódtatáson mehetnek át. A szülők vitája megviseli a lelküket, ha ehhez még egy hosszú és kellemetlen per is tartozik, az még inkább nyomot hagy a lelkivilágukon. Sőt, most amerikai kutatók úgy látják, a válás rányomja bélyegét a gyerekek matematikai és szociális készségeire is.

Az  American Sociological Review című szaklapban megjelent tanulmány szerint a válást átélő gyermekek jóval nehezebben alakítanak ki és tartanak meg barátságokat. Bizalmatlanok és sokszor nem tudják kimutatni, ha kötődnek valakihez. Viszont érzékenységük miatt kevésbé előítéletesek társaikkal és másokkal szemben.

A tanulmány vezetője, Dr. Hyun Kim Sik, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatója szerint „Sajnos a válás befejezése sem szokta megoldani ezeket a problémákat, a gyermekek lelki sérülései örökre megmaradhatnak és gátolják őket abban, hogy felzárkózzanak társaikhoz.”

Dr. Kim eredményei szerint a gyermekek már a válás előtti időszakban, azaz a válást megelőző néhány hónapban elkezdenek küzdeni szüleikért vagy lázadni ellenük, ezzel próbálva tudtukra adni, hogy nem akarják a válást. Ez a küzdelem pedig, ha kell, végigkíséri a szülőket a válás alatt és utána is.

Dr. Kim 3585 gyereket vizsgált a gyermekek bölcsődébe indulásától egészen ötödikes korukig. A tanulmány anyagának jó része annak a 142 gyermeknek a vizsgálatából származik, melyeknek a szülei elváltak elsős és harmadikos koruk között.

A vizsgált gyermekek matematikai képességei az első és a harmadik év között 12%-kal csökkentek, az olvasási készségei azonban nem. Ezt Dr. Kim azzal magyarázta, hogy a matematika több tananyag egymásra építése segítségével érthető meg, így kis kiesés is nagy hiányosságokat idézhet elő. Az olvasás azonban egy olyan képesség, melyet ha már elsajátítottak a gyerekek, a külső tényezők kevésbé befolyásolják.

Dr. Kim hangsúlyozta, hogy azok a gyermekek, melyek családja szétesik, nagyon nehezen találnak magukra az életben. A folytonos veszekedések, a két különböző otthonhoz való alkalmazkodás sokukban befelé fordulást válthat ki, lehet, hogy nem keresik a többi velük egykorú gyermek társaságát és saját érzéseiket sem tudják kifejezni.

„Az egyetlen lehetséges mód, hogy tompítsuk ezeket a gondokat, az a kommunikáció.” – magyarázza Dr. Kim. „ Ha már a problémák kezdetétől elbeszélgetünk a gyerekekkel és elmondjuk nekik, hogy gondjaink vannak, és a válás alatt is folyamatosan mellettük állunk, akkor megkönnyíthetjük számukra ezt a nehéz időszakot.

Az elhúzódó perek, a gyermekek elhelyezése körüli vita azonban csak még mélyebb sebeket és a gyerekeknél még komolyabb viselkedési és beilleszkedési problémákat idézhetnek elő, ezért igyekezzünk elkerülni, hogy idáig fajuljon a dolog.

Nektek mi a véleményetek? Szerintetek hogyan lehetne megelőzni a problémákat?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top