Újabb kuriózum Szegeden

2011. 02. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A karantén és a szoktatás időszaka után már láthatók a Szegedi Vadaspark új ritkaságai, a kariámák vagy más néven vöröslábú kígyászdarvak - olvasható  hírlevelükben. A különleges állatok Hollandiából, egy madártenyésztőtől érkeztek a Vadasparkba és már párba is álltak, így szaporulat is várható majd tőlük. Jelenleg a Dél-Amerika házban láthatók, de tavasztól őszig birtokba vehetik a külső kifutójukat is.

A kariámák már megjelenésükben is különlegesek. Külalakjukat és életmódjukat tekintve egyaránt az afrikai kígyászkeselyű dél-amerikai megfelelői, a kontinens középső részének füves pampáin és erdőségeiben éldegélnek, 2000 méteres magasságig. Élő példái a konvergens evolúciónak nevezett jelenségnek. Ennek során az eltérő törzsfejlődési vonalhoz köthető fajok ugyanazon ökológiai szerepet betöltve megtévesztően hasonlatossá válnak egymáshoz.

A kariáma ritkán repül, inkább hosszú lábaival lépdel a fűben. Ha zsákmányt lát, vagy veszélyt érez, nagyon gyorsan reagál, hatalmasakat ugrik és rendkívül sebesen fut. Mint a neve is mutatja, hatékony kígyóvadász, de más kisebb gerinceseket, ízeltlábúakat és tojást is szívesen fogyaszt, csakúgy, mint gyümölcsöket, magvakat.

Mint a Vadaspark hírlevele is írja, nem ijedős madarak, a látogatók tehát kedvükre gyönyörködhetnek bennük. Kedvelt szokásuk kiállni az ablakpárkányra nézelődni, nem vonulnak vissza, ha meglátják az üveg másik felén a látogatókat. Sőt, igazából kifejezetten érdeklődőek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top