Utazunk

2010. 02. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az elmúlt időkben sajnos minden évben hangos volt a sajtó a csődbe ment irodáktól és a külföldön kint maradt utasokról. Az utazási irodák alapításának feltételei még most is megengedik, hogy a csődbe ment iroda következő évben másik névvel újra induljon. Sajnos az utasbiztosítás nem óv meg bennünket a kellemetlen élménytől, ezért nem árt nekünk magunknak odafigyelni, melyik irodát válasszuk egy-egy utazás igénybevételénél.

Győződjünk meg róla, hogy a kérdéses iroda mennyire stabil! Ne üljünk fel minden hangzatos hirdetésnek, mert egy akciós áron kínált üdülésről legtöbbször kiderül, hogy nem is olyan olcsó. Csak éppen nem tüntették fel rajta pl. a repülőtéri illetéket, (ami néha több mint maga a repülőjegy) felárat, stb. Jobb esetben már az irodában kiderül, rosszabb esetbe pedig már csak akkor, mikor az előleget befizettük. Ilyenkor már mindenképpen anyagi veszteség ér bennünket.

Jó, ha tudjuk azt is, hogy ha nem voltunk megelégedve az üdülés minőségével, (nem kaptuk meg azt a szolgáltatást, amit ígértek, és amire mi befizettünk) hazajövetel után hiába reklamálunk, az iroda nem fogadja el. Csak abban az esetben, ha a károsult kint külföldön a helyszínen jegyzőkönyvet vesz fel az általa kifogásolt problémáról, azt aláíratja a szálloda igazgatójával, és az idegenvezetővel, vagy csoportvezetővel. Ezt az esetek nagy többségében rendkívül problémás keresztülvinni.

Az utóbbi két évben merült fel – az euró és a forint árfolyamkülönbségének ingadozása következtében - hogy az iroda a már lekötött, (befizetett) forintban megállapított díjat az utazást megelőzően felemelte az euró megerősödése miatt. A hiányt vagy befizeti az utas, vagy ha nem, akkor törlik a jelentkezését, bukva a már befizetett összeget. És ezen az sem változtatott, ha az utazás időpontjában, még a régi, csökkent áron jegyezték az eurót.

Nyilván sok utánajárást, idegeskedést, felesleges köröket spórolunk meg az utazási iroda megbízásával, de mindenképpen olvassuk el figyelmesen a szerződést, és mindenképpen tegyenek el belőle egy példányt!

- Szűcs Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top