Babakocsiban, babaülésben...

2010. 02. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A babakocsival csak akkor indulj el, ha már meggyőződtél arról, hogy a kisbabád biztonságosan fekszik, vagy ül, és be van csatolva. Ha hiszed, ha nem, a legkisebb hepe-hupás talajon is képes kiesni egy kicsi a babakocsiból.

A babakocsiban ne legyen a kisbaba körül semmi, sem pelenkás zacskó, sem plüssállatok, sem plusz takaró. Ezek könnyen fulladást okozhatnak, ha a kicsi arcához nyomódnak, miközben nem tudsz odafigyelni.

Minden babakocsinál vagy az ülés alatt, vagy a fogójához erősítve van olyan tárolási lehetőség, ahova ezeket elhelyezheted.

Figyelj arra, hogy a babakocsi fogójához erősített hálóban, minél kevesebb dolgot tárolj, mert ha nehéz dolgot pakolsz bele, vagy a babakocsi fogójára nehéz valamit akasztasz, akkor bizony a babakocsi könnyen fel is borulhat, és a kisbaba hátra eshet, főleg, ha nincs bekötve.

A babakocsi fogójáról soha ne vedd le a kezed, akkor sem, amikor a játszótéren a padon ülsz, vagy ha bármilyen üzletben az árut nézegeted, egyik kezed mindig legyen a babakocsin. Ugyanis a babakocsit más is nagyon könnyedén felboríthatja, főleg, ha nem figyel. Nagyon sok tragédiát meg lehetett volna ezzel előzni.

Ha állsz valahol, bármilyen szükségtelennek is tartod, mindig kapcsold be a féket a babakocsin, főleg akkor, ha egy lejtőn kell megállnod, vagy éppen a játszótéren „parkolsz”.

Mielőtt a babát beletennéd a babakocsiba, mindig győződj meg arról, hogy a babakocsi teljesen nyitva van, jól össze van szerelve, nem csuklik össze, stb.

Vigyázz arra is, hogy a babakocsi kinyitásakor vagy összecsukásakor a pici ujjacskái nehogy odacsípődjenek.

Soha ne ültesd a kisbabát, vagy a kisgyermeket az autó első ülésére. Ha teheted, a babaülést a hátsó ülés közepére helyezd.

Mindig csatold be a kisbabát az ülésbe, még akkor is, ha csak 200 métert mennél, ugyanis az ilyen típusú balesetek többsége mindig a lakás közelében és kis sebességnél következik be.

Mindig igazítsd a biztonsági öv vállpántját a baba vállához. A nyílásoknak a pici vállánál vagy a válla alatt kell lenniük, a mellcsatnak a hónalj magasságában, és a pántokat csak annyira feszítsd meg, hogy két ujjnál nagyobb távolság legyen a pánt és a kulcscsont között.

Olyan ruhácskát adj a picire, hogy a lába között könnyedén átfűzhesd a biztonsági övet. Hideg időben takard be az autóülésbe ültetett kisbabát, miután kényelmesen megigazítottad az övet.

A csecsemőt mindig olyan autóülésbe helyezd, amelynek speciális párnázott fejtartója van, hogy a kisbaba fejecskéje ne csapódjon jobbra-balra.

- Németh Ági -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top