Bálint napi szokások a nagyvilágból

2010. 02. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az eredeti angolszász szokás szerint, amelyet az Egyesült Államok és Európa legnagyobb része is átvett, ilyenkor a szerelmesek üdvözlőkártyát küldenek egymásnak, és apró ajándékkal kedveskednek. (Főleg virággal, édességgel.) Ennek eredete az a monda, miszerint Valentinust (magyarul: Bálintot) a keresztény hite miatt végeztette ki II. Claudius császár. A hívő férfi, míg a börtönben raboskodott, visszaadta börtönőre vak leányának látását. Mielőtt pedig Valentinust kivégezték volna február 14-én, egy búcsúüzenetet küldött a lánynak,  ezzel az aláírással: „A Te Valentinusodtól”. Ez a szomorú történet kapott az évszázadok során vidámabb színezetet, és erre emlékezik az angolszász kultúrkör az üdvözlőkártyákkal. A hagyomány főleg a Viktória-korabeli Nagy-Britanniában terjedt el, és innen vándorolt át Amerikába. (Megjegyzendő azonban, hogy több Szent Bálint is létezik, tehát nem biztos, hogy az ünnep kialakulása kizárólag a február 14-én mártírhalált halt Valentinus személye köré épül, vagy valamelyik másik Szent Bálinthoz köthető.)

Magyarországon a régi időkben február 14-én a „Madarak Menyegzőjét” ünnepelték: ilyenkor tértek vissza ugyanis a vándormadarak, ilyenkor kezdték el násztáncukat hangos csiviteléssel a szárnyas jószágok. A hagyományok szerint ilyenkor magvakat, aszalt gyümölcsöket szórtak ki nekik az emberek, „nászajándék” gyanánt.

Németországban a virágok kapnak nagyobb hangsúlyt: az ország némely vidékein egyenesen „virágvásárló napnak” hívják február 14-ét.

Sok országban a keresztény hagyományok kapcsán búcsúkkal, misékkel ünneplik február 14-ét. A lengyelországi Chełmno plébániatemplom Szent Bálint-ereklyéjéhez kapcsolódóan például évente megemlékeznek a szerelmesek védőszentjéről. Itt kifejezetten vallási ünnepnek tekintik ezt a napot.

A távol-keleten is megtartják Valentin napját, de egészen máshogy, mint Európában. Japánban február 14-én a nők ajándékozzák meg a férfiakat: nem csupán a partnerüket, hanem minden férfi családtagjukat, kedves barátjukat, kollégájukat. Ezt a férfiak pont egy hónappal később: március 14-én viszonozzák, amit ők „Fehér Nap”-nak hívnak.

A világon egyre inkább elterjedőben van az a szokás, hogy az emberek nem kizárólag a párjuknak –vagy reménybeli párjuknak- küldenek üdvözlőlapot, hanem minden szerettüknek, barátjuknak, sőt, akár kollégáiknak is. …hogy ez mennyiben az ajándékboltosok trükkje, és mennyiben valós alapú szokás, döntse el mindenki saját maga.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top