Valentin nap a gyerekekkel

2010. 02. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nagyobb gyerekek Valentin napjába nehéz beleszólni, de ezt nem is kell erőltetni: nekik már saját döntéseik (is) vannak, saját szokásaik. Tartsuk tiszteletben, ha kamasz lányunk üdvözlőlapot vesz kiszemelt lovagjának, vagy fiunk rózsát vásárol az osztály legszebb csajának. (…már, ha egyáltalán tudunk róla, hogy ilyet tesz. Általában ugyanis elhallgatják a szülők elől.) A kicsik ünnepeit azonban könnyebb irányítani, és ráadásul nagyon megéri! Amellett, hogy életünk párjára koncentrálunk, ne hanyagoljuk el szerelmünk gyümölcsét, a gyermeket sem: Valentin napja legyen számára is ünnep. Az együtt töltött minőségi idő, a közös szórakozás napja.

Elevenítsünk fel egy régi népszokást!

Hajdanán a falusi emberek „a madarak menyegzőjének” tartották február 14-ét, és magvakat, aszalt gyümölcsöt szórtak ki szárnyas barátainknak olyan helyekre, ahol csak ők érhették el a finomságokat. (Régebben több figyelmet igényelt, hogy az udvaron kapirgáló tyúk ne kapja fel a feketerigónak, cinegének szánt eleséget, de manapság általában legfeljebb a kutyától-macskától kell védeni a tollas vendégek nyugalmát.) Egyes vidékeken még perecet, aprósüteményt is aggattak a fák ágaira a madarak –de főleg a gyerekek- számára. Ez főleg akkor jó móka, ha a lurkóknak nagy terület áll rendelkezésükre az elrejtett csemegék megkeresésére a parkban, kertben. Ha van időnk felaggatni a pereceket előzőleg, akkor akár versenyt is rendezhetünk, hogy melyik gyerek szed össze belőlük többet. Ekkor azonban számítsunk rá, hogy a madarak hoppon maradnak: gondoskodjunk róla, hogy nekik is maradjon valami.

Készítsünk például együtt üdvözlő kártyát Valentin napra!

Ezt érdemes Valentin napot megelőzően megtenni. A szülők a párjuknak, a kisgyerekek pedig a legjobb –ellenkező nemű- barátjuknak rajzolhatnak, festhetnek, vagy ragaszthatnak lapokat. Nem kell hozzá más, csak néhány színes papír, ragasztó, ceruzák, vagy ecset és festék, esetleg kartonlap. (No meg néhány kreatív ötlet a megvalósításhoz.) Készítsünk elő mindent, és üljünk le közösen az asztalhoz. Meglátjuk, remekül fogunk szórakozni, és a csemete is élvezni fogja a közös kártyagyártást! (Legalább annyira fog örülni az eredménynek, mint a közös tevékenységnek.)

Süssünk valami finomat…

Néhány hozzávalóból finom süteményt készíthetünk közösen a csemetével. A gyerek életkorától függ, hogy mennyit tud segíteni a sütésben: lehet, hogy „csak” kiszaggatja a linzertésztából a szívecske alakú formákat, de az is lehet, hogy ő maga gyúrja ki a tésztát, anyuka instrukciói alapján. A kész sütemény díszítésében is aktív szerepet tudnak vállalni a gyerekek. A Donna receptjei számtalan variációt ajánlanak a Valentin napi finomságokra!

-mot-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top