Articsóka kenyér
Hozzávalók:
1 kis articsóka 2 zöldhagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csomag krémsajt (lehetőleg natúr) ¼ csésze majonéz ½ pohár tejföl 10 dkg reszelt mozzarella 10 dkg reszelt lágy sajt 1 vekni óriás bagett
Elkészítés:
1, Keverjük össze az apróra vágott articsókát, zöldhagymát, fokhagymát a krémsajttal, majonézzel, tejföllel, mozarellával és másik sajttal.
2, Vágjuk ketté vízszintesen a bagettet, és szedjük ki a kenyérbelet. Csak annyit hagyjunk meg, a kéreg felett, ami még biztosítja, hogy a töltelék nem fog kifolyni.
3, A sajtos keveréket töltsük a kenyér felekbe, majd a tetjére szórjunk még egy kevés reszelt sajtot.
4, 180 fokra előmelegített sütőben, fólia alatt süssük a kenyereket 20 percig, majd vegyük le a fóliát. A kenyereket a fólia nélkül még süssük addig, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Baconbe tekert datolya
Hozzávalók:
16 szem datolya Gorgonzola sajt 8 szelet bacon félbe vágva
Elkészítés:
1, vágjuk le a datolyák egyik végét és szedjük ki a magokat.
2, a datolyákat töltsük meg a sajttal, majd tekerjük be őket 1-1 szelet szalonnával.
3, helyezzük a datolyákat egy sütőlapra úgy, hogy a szalonna tekercs vége a lapon legyen
4, 220 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a szalonna szép ropogós lesz – 15 perc
5, ízlés szerint forrón, vagy kihűlve tálaljuk.
Eper saláta sült kecskesajttal
Hozzávalók:
10 dkg kecskesajt 5 dkg zsemlemorzsa 30 dkg eper 1 evőkanál méz 1 evőkanál balzsamecet 2 marék római saláta, falat méretű darabokra vágva 1 marék zöldborsó - elhagyható 1 zöldhagyma felaprítva 1 marék pekándió - felaprítva és pirítva 1 evőkanál olivaolaj 1 teáskanál mustár só, bors
Elkészítés:
1, fagyasszuk le a kecskesajtot 20 percre, majd szeleteljük fel
2, forgassuk a sajtot a zsemlemorzsába, majd 220 fokra előmelegített sütőben 6 percig süssük.
3, az epret szinén süssük 10-12 prcig, míg enyhén karamellizált nem lesz
4, az eper levét, olivaolajat, mustárt, só, borsot és balzsamecetet keverjük össze, majd öntsük a salátára
5, a karamellizált eprekkel díszítsük a salátát.
Epres rizsfelfújt balzsamecetes sziruppal
Hozzávalók:
5 dkg rövid szemű rizs 5 dl tej 2 evőkanál cukor 1 teáskanál vanília kivonat 1 marék felszeletelt eper 2 evőkanál balzsamecet 1 evőkanál méz 1 evőkanál szeletelt pisztácia
Elkészítés:
1, egy serpenyőben forraljuk össze a tejet, rizst, cukrot és vaníliát.
2, alacsony lángon körülbelül 25-35 percen keresztül főzzük addig, míg a tej szinte teljesen felszívódik, alkalmanként megkeverve.
3, egy kis edényben pároljuk össze a balzsamecetet a mézzel, hogy szirupos állagú legyen
4, keverjük össze az epret a rizzsel, majd csorgassuk a tetéje a balzsamecetes szirupot és szórjuk meg a pisztáciával.
Borsó-menta pesztó
Hozzávalók:
10 dkg borsó 2 evőkanál menta 2 evőkanál hámozott mandula 10 dkg reszelt sajt 2 evőkanál olivaolaj 1 evőkanál citromlé citromhéj só, bors
Elkészítés:
1, turmixoljuk össze a hozzávalókat, és a pesztó tálaljuk kenyérhez, tésztához.