Valóban javul a látásunk?

2008. 05. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A beavatkozások az elmúlt több mint 25 év alatt bizonyították a lézeres technológiák eredményességét és biztonságosságát. Így elmondható, hogy a különböző fénytörési hibák lézeres eljárással gyorsan, fájdalommentesen és hosszú távon is megbízhatóan kezelhetőek.

Ugyan négyfajta lézeres beavatkozásról tudhatunk, de ezek közül minden klinikán a Lasik típusú műtétet javasolják, de e mellett szem előtt tartják, hogy a megfelelő típusú beavatkozás kiválasztásánál elsősorban mindig az egyéni szempontokat kell figyelembe venni; olyanokat hogy mi a páciens foglalkozása, vagy mekkora a fájdalomtűrő küszöbe. 1991-ben végezték el az első LASIK típusú műtéteket és a módszer azóta a legkifinomultabb, legnépszerűbb és legbiztonságosabb technikává nőtte ki magát.

Európában több százezer, míg világszerte több millió LASIK típusú beavatkozást végeznek évente. Az Egyesült Államokban az esetek több mint 92%-ban LASIK típusú műtétet alkalmaznak a rövidlátás, a távollátás és az asztigmia lézeres korrekciójára. Mind e mellett érdemes tisztába lennünk azzal, hogy látásunk életünk során változhat. Éppen ezért a legtöbb szemész csak akkor ajánlja a lézeres látásjavító korrekciót, ha a szem dioptria értéke viszonylag hosszú ideig állandó, nem mutat romlást. Ez általában a növekedés befejeztével, és a 18. életév betöltése után bekövetkezik.

Ebből következően elméletileg minden olyan 18. életévét betöltött állampolgár igénybe veheti a Lasik kezelést, aki rövidlátó, távollátó, illetve a cilinderes korrekciót viselők nagy része, akik valamilyen oknál fogva nem viselhetnek, vagy nem szívesen viselnek szemüveget vagy kontaktlencsét. Azt azonban hogy ki alkalmas ténylegesen a szemműtétre, a klinikákon elvégzett teljes körű szemészeti szakvizsgálat dönti majd el. Ellenben a terhesség ideje alatt egyáltalán nem igényelhető az eljárás.

A műtét során helyi, úgy nevezett cseppérzéstelenítést alkalmaznak, így a beavatkozás enyhén érezhető, mondhatni fájdalommentes. A beavatkozás után felléphetnek azonban nem kívánatos hatások, mint száraz szem érzete, elmosódott látás, de ezek az érzékenységtől függően néhány napon, héten belül megszűnnek.

A lézeres szemműtét következtében már nagyjából aznap kialakul egy jónak mondható távoli látásélesség, de ténylegesen két-három hónap elteltével stabilizálódik. A műtét után várható végleges eredmény, hogy nagymértékben javul a nyers, vagy korrekció nélküli látásélesség, illetve sokak számára fontos, hogy szemüveg vagy kontaktlencse nélkül képes a páciensek 95%-a vezetni. 

Kapcsolódó anyagok:

$$497$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top