Vámpír 3.

2009. 01. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A filmekben és a modern vámpírsztorikban ezek a mitikus lények irtóznak a fokhagymától és a kereszttől, az ezüst pedig méreg számukra. Már van Helsing is ezüst lövedékekkel operált. Azt tudni kell, hogy a kereszt csak a kereszténység terjedésével került be a mende-mondákba, mivel akkor tettek egyenlőségjelet a vámpírok és az ördög közé, akit szintén riaszt a kereszt. Korábban ez a szimbólum nem azt jelentette, amit a keresztények számára, így a vérszívóknak se kellett tartaniuk tőle. Állítólag a kereszt is csak akkor hatásos, ha az, aki tartja, igazán hisz Istenben, és hite kellőképpen erős, ahhoz, hogy általa parancsolhasson a sötétség teremtményeinek. Ilyen erővel a Dávid-csillag is hatásos lehet ellenük, egy hithű zsidó kezében.

A legtöbb történetben megöli, elporlasztja őket a napfény – egyike azoknak a módszereknek, amikkel végérvényesen elpusztíthatók –, éppen ezért csak éjszaka vadásznak. Olyan elbeszélések is léteznek, amelyekben egyáltalán nincs ennyire negatív hatása rájuk nézve a fény, inkább csak kellemetlenül érzik magukat, ha sokáig a napon tartózkodnak. A legújabb fejleménnyel az Alkonyat című film – és könyv – szolgált, amiben csupán azért nem mennek ki a napra, mert túlságosan fénylenek, és így fel lehetne ismerni őket.

A legendák szerint véglegesen elpusztítani meglehetősen nehéz a vámpírokat. A megégetés és a fej levágás a leggyakrabban emlegetett technika, míg a „karót a szívbe” módszert nem minden film és könyv tette magáévá. Sok történetben ezzel csak megbénítani lehet a „dögöket”, elpusztítani nem.

Ámbár ki tudja, lehetséges, hogy az eredeti történetekben volt ez másként, kétlem, hogy az ókori görögök vámpírját is ugyanúgy kellett távol tartani, mint a mieinket. Nagyon nehéz kiigazodni a rengeteg történet és elbeszélés között.

Bizonyos szubkultúrák komolyan hisznek a vért szívni visszajáró holtakban, sőt olyanok is vannak, akik szentül meg vannak győződve saját vámpír voltukról.

Erdélyben vámpírság gyanújába lehetett keveredni, ha valaki elutasította a foghagymát, esetleg kifejezetten nem szerette azt. Ott ugyanis úgy tartották, hogy a vérszívók éjszakai látogatásainak elejét lehet venni, ha az ajtót és az ablakokat bedörzsölik foghagymával.

Bár hogy is van, sokakat megbabonáznak ezek a történetek, ezt bizonyítja, hogy hatalmas üzletet építettek Drakula és úgy általában a vámpírok köré. Megszámlálhatatlan mennyiségű film és könyv és képregény, musical és balett készült ezekből a történetekből, illetve örvendeztették meg a nagyérdeműt néha meglehetősen extrém változatokkal, és teljesen abszurd kitalációkkal. Ám úgy tűnik, hogy bármit is agyalnak ki ezen művek készítői, szinte mindig rengeteg hoz a konyhára, az emberek tódulnak a mozikba és rohannak a könyvesboltba, hogy megszerezzék következő adagjukat a vámpírtörténetekből.

Kapcsolódó anyagok:

$$2318$$

$$2324$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top