Variációk lángosra

2009. 12. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hetes lángos

Hozzávalók kb. 30 db-hoz: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 1,5 dl tej, 6 dl kefir, 3 tojás, 1 kiskanál só, olaj a sütéshez.

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi anyaggal összedolgozzuk. Nagy tálba rakjuk, folpackkal letakarjuk, hűtőbe tesszük. Amikor sütni akarjuk, egy adagot kiveszünk belőle, tenyérnyi lángosokat formálunk belőle, és bő olajban sütjük. Nevét onnan kapta, hogy hűtőben egy hétig is eláll, s frissen mindig annyit sütünk belőle, amennyit épp szeretnénk.

Hidegen kelesztett lángos

Hozzávalók: 50 kg liszt, 2 dl tejföl vagy kefir, 3 dkg élesztő kevés langyos víz, 1 tojás, 1 kk. cukor, 1 kk. só, 1 ek. olaj

A hozzávalókat jól összekeverjük, kidagasztjuk. Kiolajozott nejlonzacskóba tesszük, és nagy tálcán a hűtőszekrény alsó polcára rakjuk. Négy-öt óra múlva lángosokat szaggatunk belőle, és forró olajban kisütjük. A tészta egy hétig felhasználható, ezért érdemes nagyobb adagot készíteni, és mindig csak annyit veszünk el belőle, amennyire szükségünk van.

Magyaros foszlós lángos

Hozzávalók 12-14 db-hoz: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 2 teáskanál porcukor, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tej, 2 dl aludttej (vagy kefir, esetleg joghurt), kevés pecsenyezsír (vagy 3 evőkanálnyi, diónyi reszelt hagymával átsütött olaj,) 2 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors; olaj a sütéshez.

A langyos tejet simára keverjük a szétmorzsolt élesztővel és a cukorral. A már felfutott élesztős tejet hozzáadjuk a liszthez, majd az aludttejjel, a sóval, a borssal és a zúzott fokhagymával alaposan összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán, kelesztés nélkül, vékonyra kinyújtjuk, majd rákenjük a pecsenyezsírt, és úgy csavarjuk fel, mint a rétest szokás. A göngyöleg egyik végét ráhajtjuk a másikra, és tiszta konyharuhával letakarva, langyos helyen 30 percig pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk, de fél centi vastagra. Nagyobb pogácsaszaggatóval vagy pohár szélével kiszaggatjuk, olajos kézzel kissé széthúzogatjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Tálpapírral bélelt tálra tesszük, hogy az a felesleges olajat beszívhassa. Száraz bor vagy sör  mellé... nem rontja el.

Örülnék, ha ízlene mindenkinek. Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Rácskay Zsókának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top