Arwen-torna

2009. 12. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hazánkban minden ötödik nő meddőségi kezelésre szorul, ezért számukra az Arwen-torna lehet a megoldás a várva várt gyermekáldásra. Ez egy kiegészítő terápia, mely fizikailag , és szellemileg is felkészíti a nőket a terhességre. Nemcsak a sikeres mesterséges megtermékenyítés esélyeit növeli, de akár a spontán teherbeesést is.

A módszert Németh Tünde – gyógytornász, mozgástanár – dolgozta ki, azért, hogy nőtársain tudjon segíteni, hiszen úgy tűnt neki sem lehet több gyereke. A számos sikertelen meddőségi kezelés után nem adta fel a reményt, mert úgy érezte, a mozgás lehet a megoldás a problémájára, így többféle sportot, mozgásrendszert kipróbált, az ezekből vett gyakorlatokat ötvözve készítette el az Arwen fantázianévre hallgató gyakorlatsort.

A torna főként ülő testhelyzetben, földön végzett gyakorlatokból áll, melyek megmozgatják a női szerveket, de leginkább a has és a medence izmait. Lassú, lágy mozdulatokkal teli a torna, mely során oda kell figyelni a helyes légzésre is, hiszen a légzés ritmusához alkalmazkodnak a tornasorok. Nincsenek kötött gyakorlatok, változatosak a mozgássorok, melyeket harmonikus zenei aláfestéssel egybekötve végeznek. Ez a mozgás fokozza a kismedence vérellátását, egyensúlyba hozza a hormonműködést, elősegíti a peteérést, és a megtermékenyített petesejt beágyazódását is.

Eredményességét mutatja, hogy azon nők közül, akik kitartóan végezték a gyakorlatokat – heti két-három alkalommal –, minden másodiknak rövid időn belül sikerült elérni a kívánt eredményt, vagyis sikeresen teherbe estek. Kitartónak kell lenni a tornában, de mellette nem árt, ha másféle mozgással is kombinálja a babára váró nő – úszással, kocogással –, ráadásul egy speciális diéta is növeli az esélyeket. A túlzásba vitt műételek fogyasztása is növeli a meddőség esélyét, felborítja az anyagcserét, éppen ezért érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra.

A bizonyított hatást az is mutatja, hogy már orvosok is ajánlják a meddő nőknek, hogy próbálják ki a tornát, hiszen így kevesebb hormongyógyszert kell szedni, és nagyobb a valószínűsége a sikeres teherbeesésnek.

2005 óta működik a torna szervezett keretek között, de még csak Budapesten két helyszínen, a Semmelweis Egyetemen, valamint a Békásmegyeri Közösségi Házban.

A torna már akkor is elkezdhető, amikor még csak tervbe van véve a kis jövevény későbbi érkezése. Élénkíti a szellemet, oldja a stresszt, segít leküzdeni a depressziót, jótékonyan hat az immunrendszerre, az idegrendszerre, és az ízületekre, de nem utolsó sorban akár a menstruációs görcsöket is teljesen megszüntetheti. A rendszeres mozgással természetesen megőrizhető az ideális testsúly, vagy hozzásegíthet az egészséges fogyáshoz is, ráadásul általa optimálisan fog működni a szervezet, így későbbre tolódik a klimax időpontja is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top