Vérhozsánna

2008. 10. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Igen, a 10. kötettel végül lezárult Lestat de Lioncourt, Louis, Armand, Claudia, Marius, a Mayfairek és Blackwoodok, vagyis a vámpírok és a boszorkányok története Anne Rice könyv birodalmában. A helyszín pedig New Orleans. Minden ott ér véget, ahol annak idején kezdetét is vette...

 

 Lestat és Claudia - Fotó: Google

 

Ahogy végre kezembe vettem Dr. Torkos Attila zseniális fordítását a Dáin kiadó gondozásában, az jutott eszembe: "végre, olvashatom magyarul is". De azért az örömben ott volt az a kis üröm is, hogy ez tényleg az utolsó. Hitegethetjük magunkat, de Rice már soha többé nem fog írni a szívünknek oly kedves, borzongató vámpírokról, és más természetfeletti lényekről.

Anne Rice 1972-ben kezdte megrajzolni Lestat és Louis világát, és harminc évvel később, 2002-ben tett pontot az utolsó történet végére. A Vámpírkrónikák összesen 10 kötetből állt így össze. Bennük megismerhettünk egy egészen más, sötéten elegáns és rejtélyes világot, mely mindig jóleső borzongással tölt majd el minket, ha kezünkbe vesszük a köteteket.

Az írónő intejúiban elmondta, hogy mennyire sokat jelentettek neki ezek a történetek, de már úgy érzi, hogy Lestat nem szól hozzá többé. Elmondta azt is, hogy annak idején, amikor elkezdte az Interjú a vámpírral-t, akkor az 5 éves lánya halálának hatása is a háttérben állt. Elmondása szerint Claudia személyében kívánta megalkotni a hallhatatlan gyermek képét, így emlékezve meg Michelle-ről...

 

 Vérhimnusz - Fotó: Google

 

Ám a lezárás sem volt kevésbé tragikus. Hisz 2002-ben leukémiában hunyt el férje is (Stan Rice), röviddel azelőtt, hogy Rice befejezte volna a Vérhimnuszt.

Ezek után Anne Rice le is zárva és nyitva is hagyva a Vámpírkrónikákat, a mi képzeletünkre bízza, hogy gondolatban milyen újabb kalandok elé állítjuk a Kópé Királyfit és hű társait a vérben.

Mindenesetre az már biztos, hogy Anne Rice magával ragadó írói stílusa nem fog cserben hagyni minket. Ráadásul minden kedves rajongót is biztosított annak idején, hogy még írni fog, mert van mit elmondania. Az sem kizárt, hogy további misztikus történetek, akár sorozatok kerülnek ki a tolla alól, de már az éjszaka teremtményei nélkül. Hogy akkor kik lesznek a főszereplők? Talán angyalok, talán emberek, talán... Mindenesetre a rajongóknak sovány vigasz, hogy további kötetetei - Belinda, Sleeping Beauty sorozat, Feast of All Saints, Exit to Eden, Violin, Cry to Heaven, Ramses... (eddig még csak tervbe sincs véve egyetlen magyar kiadónál) elolvashatók és beszerezhetők angolul, németül...

 

 Louis és Claudia - Fotó: Google

 

És hogy mindehhez mit szól Lestat?

"Oh, távozzatok tőlem ti tiszta szívű halandók. Hagyjátok el gondolataim ti, kik hatalmasat álmodtok. Távozzatok mind, dicsőség glóriái. Én a kárhozottak mágnese vagyok. Legalábbis még egy kis ideig. De a szívem nem tud elcsitulni, nem hallgat el, nem adja fel, nem hódol be - a vér, mely az életre tanít, nem fog tanítani hazugságokat, és a szerelem ismét az én bírám, ösztönzőm és dalom lesz." - nos, ennyi lenne az én kis nyers fordításomban (sajna nincs a közelemben a magyar kötet), de valahogy megértem, és elfogadom, hogy itt a vége. Még akkor is ha én nem futok el véle. De nektek jó olvasást, és elmerülést a világ egy kicsit sötétebb felében!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top