Vess véget a suli-parának!

2010. 09. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyermeked hasfájásra panaszkodik, és könyörögve kér, ma ne kelljen suliba mennie? Gyanítod, nem betegség áll a háttérben, sokkal inkább el szeretne bliccelni egy napot a suliból?

Mindenekelőtt győződj meg róla, hogy valóban nem betegség húzódik-e meg a kérése mögött. Nincs-e gyermekednek láza vagy egyéb, orvost követelő tünetei, mint például hányás, erős hasmenés.

Ha úgy véled, szó sincs fizikai betegségről, ne told le gyermeked, ne mondd el ilyen-olyan lógósnak. Könnyen lehet, hogy a kisikolásoknál, de főként a kiskamaszoknál előforduló suli-para kínozza (szorongás az iskola miatt), ami igenis kellemetlen közérzetet von maga után, akár fizikai tünetekkel is társulva, mint szorulás, hasfájás, szédülés, légszomj. A problémán az őszinte beszélgetés segíthet, amikor elmondhatja, hogy mi bántja, mitől fél, és együtt kereshettek rá megoldást.

Ám a lelki segítség mellett fizikai síkon is enyhíthetsz a tünetein. Ilyen gyógymód a magas rosttartalmú étrend sok-sok zöldséggel, gyümölccsel az emésztés könnyítésére. Az almát kifejezetten ajánljuk belecsempészni a napi menübe, hiszen rendkívül magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít kivédeni a stressz káros hatásait, emellett a bélrendszert is tisztítja, így enyhíti a hasfájásos tüneteket. Mint ismeretes, a mozgás a szorongás egyik legjobb ellenszere, így a suli-para ellen is bevethető. A fölösleges energiákat levezeti, kellemesen elfáradunk, kiizzadjuk magunkból a gondjainkat, bajainkat. Természetesen szó sincs arról, hogy maratont futtassunk a gyermekkel, már egy élénk 20-30 perces séta tanítás után is csodákat tehet.

Ne vegyük félvállról, ha gyermekünk láthatóan remegő kézzel nyúl reggel az iskolatáska után. Amennyiben a házi praktikák nem segítenek a szorongásán, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, mielőtt még a tünetek annyira elhatalmasodnak rajta, hogy képtelen lesz a tanulásra összpontosítani, korának megfelelő szociális kapcsolatokat kialakítani, esetleg valamilyen kényszerbetegség eluralkodik rajta.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top