Vigyázat, égésveszély!

2010. 06. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egész nyáron a hűvösben és az árnyékban lógatnánk a lábunkat, és nem mennénk nagyon a napra. De ki tud ellenállni a vízpart és a kirándulások csábításának? Ha mindenféleképpen strandolásra vagy napozásra adjuk a fejünket, a következőkre kell odafigyelnünk:

1. Utána kell járnunk, hogy milyen a bőrtípusunk, és annak megfelelő szerekkel védekezni a nap káros UV sugarai ellen. A fehérebb és egyben érzékenyebb bőrűeknek nagyobb faktorszámú naptejekre és napolajokra van szükségük, mint sötétebb bőrtónusú társaiknak. Ezeket a termékeket bármelyik drogériában meg lehet már vásárolni, de a biztonság kedvéért kérjük az eladó segítségét.

2. Már százszor a szánkba rágták ugyan, de kihagyhatatlan alapszabály, hogy nem szabad kitenni a bőrünket az erős sugárzásnak délelőtt 11 és délután 3 óra között. Inkább a koradélelőtti és a késődélutáni órákban tegyünk azért, hogy egészséges barna színben pompázhassunk.

3. Ha csak egy sétára indulunk, akkor se feledkezzünk meg a napvédő krémek használatáról, és a könnyed viseletről. Mert bizony az UV sugarak visszaverődhetnek olyan felületekről is, mint a beton vagy a homok. Szerencsére a divat kedvez a kiegészítőknek, így bátran kalapot nyomhatunk a kobakunkra a napszúrás ellen, sztároknak kijáró napszemüveg mögé bújhatunk és felölthetünk olyan vidám mintás, világos pólókat, amikben tuti nem maradunk észrevétlenek.

4. Ha a sport szerelmesei vagyunk, vagy csak nem sikerült júniusra elnyernünk az igazi bikiniformánkat, és még kihasználnánk az utolsó másodperceket az edzésre, akkor se feledkezzünk meg bőrünk védelméről. Igaz, tréning közben nem árt magunkat bizonyos időközönként újra lekenni, mert az izzadással a napvédő is leolvad rólunk.

5. Ha minden igyekezetünk ellenére mégis megtörtént a baj, és leégtünk, sőt még fel is hólyagosodtunk, mindenféleképp keressünk fel egy orvost. Még ha nincs is nagy baj, akkor sem árt az óvatosság! Észnél kell hát lennünk ahhoz, hogy jajveszékelés és rákpiros bőr helyett hódolni tudjunk a nyár igazi élvezeteinek. Ne sajnáljuk hát azokat a kencéket és kiegészítőket!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top