Vigyázz! Fertőz a nevetés!

2010. 03. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Buszmegállóban várakozva egyszer csak elkezd mellettünk jóízűen nevetni valaki. Egy perc múlva már mindenkinek mosolyra áll a szája körülötte. ...vagy egy társaságon belül valaki elneveti magát, pedig még a történetet sem fejezte be. Ez nem is lényeges, hisz addigra már mindenki más fogja a hasát a nevetéstől.

A nevetés hasznos az egészségre nézve, már a mosolynak is jótékony hatása van. Erre szokták mondani, hogy ilyenkor szellőzik a lélek, és a gonoszság elhagyja az ember testét. A nevetés fizikailag is jót tesz a szervezetnek. Ilyenkor a szívműködés fokozódik, átmozgatja a keringési rendszerünket, kitágítja az ereket és egyensúlyba hozza a vérnyomást is. Emellett az agyban olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet. Erősíti az immunrendszert, lebontja a stresszhormonokat és az emésztésre is jótékony hatással van. Egy negyedórányi röhögéssel ledolgozhatunk egy szelet csokoládényi kalóriát.

A nevetés nem egy magányos műfaj. Minél nagyobb a társaság, annál könnyebb a nevetés áldozatául esni, és minél többet ad valaki annál többet kap vissza. Nem kell vele fukarkodni, hisz a jókedvet vissza is kapjuk kamatostul. Nem is kell, hogy ismerjük egymást, a nevetés akkor is ugyanolyan hatást vált ki, ha egy idegen láttán mosolyodunk el.

Sophie Scott a londoni University College idegtudományi munkatársa kutatásba kezdett a nevetés létrejöttét illetően. A kiindulópont az volt, hogy mikor az ember beszélget valakivel, felveszi annak viselkedéseit, gyakran mozdulatait letükrözi. Akkor miért ne vehetné át a nevetést is? Tesztjében különféle hangokkal váltott ki reakciókat az alanyokból. A hangok válaszreakciót váltanak ki az agykéreg premotoros területén, ami segít felkészíteni az arcizmokat a hangoknak megfelelő válaszreakciókra. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a pozitív hangok sokkal erősebb reakciót váltanak ki az emberekből, tehát ezek ragadósabbak, mint a negatív hangok. Ez magyarázza azt is, hogy miért mosolyodunk el egy nevető ember láttán akár az utcán is.

A nevetés ősibb, mint maga a beszéd. Nem kell, hogy ismerős nevetessen meg minket, sőt idegenekkel még talán könnyebb is nevetni. Ha az ismerkedés ilyen formában történik, sokkal pozitívabb lesz a kapcsolat kezdete, hisz a nevetés a negatív dolgokat háttérbe szorítja és ez minden emberben megvan.

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top