Vihar előtti csend

2009. 05. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy párkapcsolaton belüli viták leggyakrabban valami apróság miatt robbannak ki. Megint nem vitte le a szemetet? Vagy órák hosszat bámulja a televíziót, a gyerek pedig a cumisüvegéért üvölt? Esetleg késett a randiról, már megint? Megannyi vitára lehetséges esemény, mégis sokszor olyan értelmetlenségen kapnak össze a párok, amik egy harmadik fél szemében gyerekes butaságnak tűnhetnek. Vajon mi okozza a pároknál a késztetést, hogy abból a bizonyos bolhából elefántot csináljanak?

Az első magyarázat az lehet, hogy már régóta csak telt a pohár és pont egy apróság - mondjuk a pár perces késés -, adja azt a cseppet amitől kicsordul. Ilyenkor persze nem csak a késést vágja a sértett a másik fejéhez, hanem az elfojtott és elhallgatott dolgokat is, amelyek már lehet, hogy több hete történtek.

A nők általában hajlamosak a problémákat nem megemlíteni és magukban tartogatni. Aztán a pasik csak néznek tágra nyílt szemekkel, hogy mit történhetett pár hete, ami miatt a szeretett nő így kiborult. Tegyük hozzá, az esetek többségében a srác rég nem emlékszik már az akkori problémára. Szóval a nő rázúdít mindent, és kiborul. A pasi nem érti, s emiatt a nő még inkább kiborul: hogy a férfi akivel megosztja életét nem értékeli, nem figyel rá eléggé és még ráadásként meg is bántja. Holott szó sincs ezekről, csupán a női agy kombinációs képessége adja az olyan indokokat, amivel a férfiakat az őrületbe lehet kergetni. Így csoda, hogy kialakul a vita? Pedig a megoldás egyszerű. Ha bajod van mond ki azonnal!

Ne légy büszke, vagy várd el, hogy a pasi majd észreveszi ha hibázik és magától korrigál. Az esetek nagy része azt mutatja a nők sokszor másképp látnak egy helyzetet és emiatt ami nekik gond lehet, az a pasiknál még nem veri ki a biztosítékot. Ha mégis, majd jön a villanyszerelő, nem probléma.

A férfiak sokkal lazábbak a problémakezelések terén. Ha valami gond van, nem állnak meg és gyötrődnek rajta: Jaj már megint elsózta a kaját... Hanem egyszerűen azt gondolják, na most így sikerült, holnap majd rendelünk valamit. A nők nem így gondolkodnak. Ha valami nem megy gördülékenyen, esetleg a férfi pont a legfontosabb alapanyagot hagyta ki a bevásárlás során, akkor összedől a világ. Ha egyformán rugalmasan kezelnék a dolgokat nem lenne ennyi bonyodalom.

De az élet persze nem mindig ilyen egyszerű. Vannak olyan dolgok, amik igen is igénylik az odafigyelést és ha nem megy, akkor jogos a vita. Az évfordulók, szülinapok, névnapok elfelejtése már nem apróság. Akár akarjuk, akár nem a párkapcsolatban mindig vannak viták. Vannak olyanok, amelyek mindennaposak. Összeszólalkozások, csipkelődés, furkálás, ami a napi rutinból kicsit kibillent és persze újra harmóniába rendezi a kapcsolatot. A nagyobb viták alkalmával a felek kiengedik a feszültséget és felszínre kerülnek az olyan problémák, amik miatt nem is mertek szólni egymásnak.

Ám a komolyabb viták esetén valamilyen mélyebb probléma lehet a háttérben. Ezeket semmiképp sem szabad félvállról venni. De ha nincsen nagyobb probléma egy vita semmiképp nem veszélyeztetheti a párkapcsolat épségét és fennmaradását. Annyit nem ér az egész.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top