Yellowstone - a világ első nemzeti parkja

2010. 08. 27.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyönyörű táj, lenyűgöző terep gejzírekkel, hideg és meleg forrásokkal és termálvizes területekkel, ahol számtalan természeti értékbe botlunk. Üdvözöllek a hihetetlen szépségű területen, isten hozott a Yellowstone Nemzeti Parkban!

A Yellowstone-nak egyedülálló története van. Ez a világ első nemzeti parkja, 1872-ben kapta ezt a státuszt. Ráadásul a nemzeti park az UNESCO világörökség része, a világtérképen is dicsekedhet jelentőségével. A nemzeti park egész területe jó példája a természet sokféleségének és szépségének. Csak úgy hemzseg a park a gejzírektől, meleg forrásoktól, forró mocsári tavaktól és más geotermikus tulajdonságoktól, a bölény és jávorszarvas csordákról már nem is beszélve.

A Yellowstone Nemzeti Park közkedvelt turista célpont, minden évben egyre látogatottabb. Az Egyesült Államok területén, Wyoming állam nyugati részén helyezkedik el, valamint Montana és Idaho határvidékén. Sokan jönnek ide, hogy láthassák a különös geotermikus jelenségeket és a vadvilágot, de a 8980 négyzetkilométeren elterülő park számtalan más lehetőséget is kínál az itt nyaralóknak szabadidejük eltöltésére. A parkban a kaland furcsa érzése keveredik bennünk a természetélvezettel. Ha valaki olyan szerencsés, hogy eljut erre a különleges vidékre, akkor nehéz eldöntenie, hogy mit is érdemes belesűríteni az itt töltött időbe. A terület óriási, ezért több hetet igényelne teljes bejárása, ami valljuk be, egy átlag magyar természetkedvelőnek elérhetetlen vágyálom. Sőt: azon magyarok száma is elég alacsony, akik egyetlen napot is eltölthettek itt. A teljesség igénye nélkül tudjuk csak felsorolni a fontosabb pontokat: A Mamut gőzforrás, a sárvulkánok, a Norris és Madison gejzír medencék, a híres-nevezetes Old Faithful, valamint a tóvidék és a Tower vízesés kínálta látványosságokat kár kihagyni.

A vadvilágot is érdemes megcsodálni, hisz igen gazdag és sokféle. Aki csak néhány órára érkezik, az vadasparkszerű, lekerített részeken csodálhatja meg az őshonos állatokat, de aki vállalkozóbb kedvű, az túrázni is elmehet néhány napra, hogy természetes élőhelyükön pillanthassa meg a bölényeket, jávorszarvasokat, a gazdag madárvilágot. (Valamint a farkasokat és medvéket, bár ezekkel nem mindenki szeretne találkozni.)

 

Szót kell ejtenünk arról is, hogy a világ legelső nemzeti parkja nem csak turistaparadicsom, hanem háborítatlan rezervátum a kihalófélben levő fajoknak, valamint folyamatos kutató- és oktatómunkák terepe. Számos geológiai és biológiai, környezetvédelmi projekt folyik a parkban. A Yellowstone tehát remek példája annak, hogyan lehet összekötni a kellemeset a hasznossal!

 


Szerző

donna.hu



Scroll to Top