Zöld tea a rák ellen

2008. 04. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az utóbbi években, hazánkban is elterjedőben van a teázás. Külön vizsgálatokat folytatnak a zöld tea jótékony szerepéről, élettani, a szervezetre gyakorolt hatása már sokak számára ismeretes.

Ezek némelyike már tudományosan is bizonyított, más hatásokat hosszú múltra visszatekintő tapasztalati tények igazolják:

• az immunrendszer erősítése

• fogínybetegségek elleni védekezés

• rákmegelőző hatás

• szív és érrendszeri betegségek megelőzése

Ezen felül fontos tény, hogy fogyasztásának nincs ismert kedvezőtlen hatása. A fogszuvasodás kialakulásában egy baktériumfajta és a cukor játszik meghatározó szerepet. A fluor védi a fogzománcot. A teában lévő katechin jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukor átalakító tevékenységét, megelőzve ezzel a fogszuvasodást. Nem szabad azonban cukorral fogyasztani, mert akkor a fogszuvasodás elleni hatását szinte teljesen elveszíti.

A zöld teában lévő polifenolok vírus- és baktériumölő hatásúak, sőt csökkentik a rák kialakulásának esélyét is. A polifenolok a daganatképződés és -fejlődés, valamint az áttét kialakulásra is gátló hatással vannak. A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is hasznos lehet a zöld tea fogyasztása, ugyanis a polifenolok családjába tartozó csersavak a zsírsavak és a koleszterin felszívódását is gátolják. A tea csersavtartalma miatt a benne lévő koffein lassabban szívódik fel, mint a kávé koffeinje. Ezért azoknak, akik a kávétól heves szívdobogást kapnak, viszont szükségük lenne élénkítőre, válasszák a zöld teát. A tea koffeinje hörgő tágító hatású, ezért az asztmában szenvedőknek is ajánlható. Húgyhajtó hatása is van, növeli a vese vizelet kiválasztását.

Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is, amely igen fontos a szervezet számára, de veseelégtelenségben szenvedőknek nem javasolt a fogyasztása.

Mindezen pozitív tulajdonságai ellenére a zöld tea nem csodaszer, nem gyógyszer, hatását hosszú idő alatt fejti ki. Ahhoz, hogy a zöld tea orvosi szempontból fontos és hasznos tulajdonságai érvényre jussanak, rendszeresen kell fogyasztani. Néhány dologra azonban fel kell hívni a figyelmet: ne igyuk forrón, mert akkor fejti ki igazán a hatását, ha langyosan fogyasztjuk. Sokan tejjel isszák, de a tejfehérje csökkenti a zöld tea rákellenes hatását. Ajánlott naponta legalább egy litert meginni, 2 deciliteres mennyiségekre osztva.

A zöld tea nemcsak belsőleg, de külsőleg is igen hatékony, a fürdővízhez adva, például kiválóan gyógyítja a kiütéseket és a különféle bőrbetegségeket.

Kapcsolódó anyagok:

$$277$$

Kapcsolódó fórum:

$$f844$$$


Szerző

donna.hu



Scroll to Top