Az isteni csokoládé különleges kiadásai

2008. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

1528. a dátum, amikor is Európa partjain megjelent a kakaóbab. Azonban csak a spanyol birodalom hanyatlása után terjedt el más országokban, mivel hihetetlen gondossággal őrizték a csokoládé titkos receptjét. A csokoládéfogyasztás kiváltságos helyzete csak a XVII. században terjedt el. Azóta rendkívül sokat változott a csokoládé és a kakaó jellege.

Hódításának kezdetén a kakaóhoz nem adtak cukrot, így igen keserű, sűrű és leginkább csípős ízű, állaga túl habos volt. Magas zsírtartalma miatt pedig nehezen emészthető volt a gyomor számára. A változást a XIX. század hozta meg, amikor is elkezdtek szilárd csokit gyártani, csökkentették a zsírtartalmát és végül oly ízletessé varázsolták, mint a mai tejcsokoládé.

És újra a jelenben. A szupermarketek külön részlegénél állunk, ahol ezernyi csokoládé közül válogathatunk. A bőség zavara – hála Istennek. Milyet is vegyek ajándékba? Egész darabos földimogyorósat, extrém mentásat, nugátosat vagy ír krémmel töltöttet? Imádnivalók, de átlagosak. Nézzünk körül máshol!

Kisebb kutatás után csokikülönlegességekre lelhetünk az extrémebb boltokban, de még a kávéházakban is. Itt van például az ehető kategóriában a chilis- és a szarvasgombás csoki. Vagy a mostanság Tell Vilmosként hódító csokiforrás, amely melegen tartja a csokoládét, és folyamatosan, mint egy vízesést pumpálja a több emeletes toronyból s mellé friss, lehűtött gyümölcsöket tálalnak nekünk.

Az iható családba tartozik a mennyei különlegességű tokaji aszú bonbon, amelyet 3 puttonyos tokaji aszúban áztatott mazsolaszemek töltenek meg, továbbá a kakaólikőr vagy a csokipezsgő, illetőleg a legelképzelhetetlenebb extrém forró csokik, mint például: ánizsos-, korianderes-, kardamomos-, barackos-diós-, feketeribizlis-zöldborsos-, epres-fekete borsos-, gyömbéres-mézes- vagy mákos fehér forró csoki.

Ajándékként adhatunk még csokipénzt, csokipuzzle-t, csokiillatú bélyeget vagy csokicsokrot.

A mennyei mannát azonban nem csak elfogyasztani lehet. Alkalmazzák például a szépségiparban is, úgy mint csokis parfüm, csokis pakolás, csokis masszázs vagy csokis testápoló.

Végezetül pedig nem szabad elfeledkeznünk pozitív élettani hatásairól sem. Hiszen a csoki meghosszabbítja az életet, megszépíti bőrünket, fogyasztásakor pedig boldogok vagyunk az endorfin-túltengés miatt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top