Zűrök az orr körül

2009. 03. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az orrsövény ferdülés lehet fokozatosan kialakuló fejlődési zavar következménye is. Ugyanis az orrsövény gyorsabban nő, mint az orr csontos ürege, és nem férvén el benne, kénytelen S alakú kanyart felvenni. Ennek következménye általában a serdülőkor befejeztével jelentkező, fokozódó orrdugulás. Lehet sérülés, törés következménye is.

Orrsövényferdülés esetén a nátha okozta orrlégzési zavar még jobban megviseli a beteget. Az elhúzódó nátha, orrdugulás előbb-utóbb orrmelléküreg-gyulladásokat, fülkürt-elzáródást, középfülgyulladást okoz. Rontja az asztmás fulladást. A nyitott szájas légzés horkoláshoz, a garat és gége nyálkahártya kiszáradásához, krónikus gyulladásokhoz vezet. Az orrcseppek használata ideig óráig segít csak.

Tudnunk kell, hogy a nyálkahártya-összehúzó orrcseppek (Ephedrin, Novorin stb.) kezdetben jól segítik az orrlégzést és hasznosak akut náthában. Tartós használatuk azonban egyre nagyobb nyálkahártya-duzzanatot okoz és rövid hatás után egyre gyakrabban kell csepegtetni. Eközben az orrnyálkahártya maradandó károsodását okozhatják, pl. megbéníthatják a csillószőröket.

Az orrsövényferdülést műtéttel kell gyógyítani, amely 18 éves kor után és 50 éves kor előtt javasolt. Helyi érzéstelenítésben ajánlatos végezni, de szükség esetén altatásban is végezhető. Jól érzésteleníthető, kisebb kellemetlenségekkel járó beavatkozás. A műtét nem veszélyes, és nem jár szövődményekkel.

Az orr külső, alaki eltérései lehetnek fejlődési, örökletes eredetűek és lehetnek szerzettek, baleset következményei. Az esztétikai eltérések közül leggyakoribb a kampós, ferde, beesett vagy túl széles orrhát. Lehet az orrcsúcs túlságosan lelógó, vagy erősen pisze.

Ezeken a deformitásokon műtéttel lehet segíteni, amely műtétek szükség esetén az orrlégzést helyreállító beavatkozással járhatnak együtt. Fontos, hogy a műtét ne eredményezze a működés romlását.

A kozmetikai eltérések nem betegségek, tehát nem kell, csak lehet, azokat korrigálni. A műtéteket fül-orr-gégészek és plasztikai sebészek is végzik. Elsősorban a valóban torzító elváltozások műtéti korrekcióját lehet látványosan, jó eredménnyel operálni. Az erőltetett „más orr” vágya azonban ritkán hozza meg a remélt boldogságot.

Ha baleset során „eltörik az orr”, és a csontrepedés nem jár elmozdulással, nincs speciális teendő. Ha csontelmozdulás van, az 1-2 nap múlva még jól helyre tehető, és gipsz- vagy műanyag sínnel rögzíthető, amelyet egy hétig kell fennhagyni. Lehetséges nyílt törés, ilyenkor az orrháton a bőr is berepedt, amit meg kell varrni. Néha erős vérzés lehet, amit az orvos tamponnal csillapít. Ha az orrcsonttörés nem részesül szakszerű ellátásban, a külső deformitás mellett orrlégzési panasz, orrsövényferdülés is lehet az eredmény.

A külső orr területén gyakran keletkezik furunkulus. Ezt gennykeltő baktériumok okozzák. Az orrcsúcs vagy valamelyik orrszárny hámja előbb vörös lesz, majd kemény, fájdalmas duzzanat keletkezik. Nyomkodása, szakszerűtlen felvágása, nagy veszélyekkel jár: belső szemzugi vénán a fertőzés az agyi vénás öbölbe juthat, és ott életveszélyes fertőzést indíthat el.

Antibiotikumos kezelést kell alkalmazni, és helyileg hasonló tartalmú kenőccsel kell kezelni. Párakötéssel, meleg kamillás borogatással elősegíthetjük a gyógyulást.

Kapcsolódó anyagok:

$$1727$$

$$1728$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top