100 milliós büntetés a TV2-nek

2010. 12. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nemrégiben megalakult NMHH nem tétlenkedik. Az elmúlt egy hónapban nagyjából százmilliós büntetést számlázott ki a csatornának a gyermekvédelem nevében.

 

A hatóság még szeptemberben indított vizsgálatot a TV2 Édesnégyes című műsora kapcsán, aminek eredményeit így kommentálták: a szóbeli és fizikai agresszió súlyosan károsíthatta annak az alkalmanként több mint ötvenezer négy és tizenhét év közötti gyermeknek a pszichológiai fejlődését, akik a közönségmérések szerint a 19 órai kezdettel sugárzott műsort nyomon követték. A csatorna már 100 milliós büntetésnél tart csak ennek a produkciónak köszönhetően, és hol van még akkor az Ezek megőrültek! című celebvetélkedő, melynek a fogadtatása ugyan igen kedvező volt a nézők részéről (legalábbis a nézettségi adatokat tekintve), mégis egyes források szerint hasonlóan sok bejelentés érkezett ez utóbbi műsor miatt is.

A Médiatanács szerdai határozatában 25 millióra büntette a csatornát, múlt héten 56 milliós büntetést szabtak ki, novemberben pedig egy 19 milliós számlát nyújtottak be.

Az NMHH hivatalos közleménye szerint a vizsgálatokra azért volt szükség, mert számos nézői panasz érkezett az egyes epizódokra vonatkozóan, mely panaszok főleg a trágár kifejezések nagyszámú jelenlétét, illetve a szexualitás ilyen fokú előtérbe helyezését kifogásolták. Panasz érkezett továbbá arra is, hogy ilyen tartalom mellett a műsor miért csak 12-es karikával fut, ami köztudottan azt jelenti, hogy 12 éves kor alatt is nézhető, habár szülői felügyelettel. A tanács – többek között ezért is – felhívta rá a figyelmet, hogy az új médiatörvény elfogadása után lehetőséget adnak arra, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében az egyes műsorok felvételei és adásba küldése előtt előzetes iránymutatást kérjenek a csatornák.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top