Nem hallja, na hallja!

2010. 12. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ön számára sem ismeretlen az a kellemetlen zúgó hang? Csengés, sípolás, süvítés: fülzúgás esetén ezeket a zajokat úgy hallja, hogy környezetében semmi sem ad ki magából hangot. Különböző orvosi tanulmányok szerint a felnőtt emberek 10-15 százaléka szenved a fülzúgástól. Zavarhatja a munkára való összpontosítást, az alvást, a mindennapi tevékenységeket.

A fülzúgást okozó tényezők egyik gyakori előidézője a stressz. A nagyothallóknál a hallás, az odafigyelés is nagyon sok energiát és erőfeszítést igényel, de a nagyothallás mellé fáradtság, kimerültség és stressz is társulnak. A hallásveszteségből adódó stressz és a fülzúgás gyakori előfordulása arra ösztönözte a Widexet, hogy kifejlessze azt a különleges programot, ami segít a relaxációban és a koncentrációban. Ez az újdonság a Zen raktál terápiás szoftver, amely a mind440 hallókészülékben található, kihasználva a zene által nyújtott lehetőségeket: fokozza a koncentrációt és segíti az ellazulást. A zene az idegrendszer tudat alatti részére hat, pszichológiai hatását széles körben tanulmányozták. Hatására csökken a légzésszám, a szívritmus, a vérnyomás és oldódik a krónikus stressz.

A hallgatónak lehetősége van választani a különböző Zen-stílusnak nevezett dallamok közül. A zene lágy tónusokat tartalmaz, szöveg nélkül, hogy ne váltson ki erős érzelmi reakciót a hallgatóból. A Widex által felkért kutatócsapat klinikai vizsgálatai során 32 nagyothalló (közepestől nagyfokú halláscsökkenésig) átlag 18 napig tesztelt három különböző Zen-stílust. Utána 0−10-es skálán (0 a „nagyon rossz”, 10 a „nagyon jó”) osztályozták általános benyomásaikat a Zen-stílusokról. A vizsgált személyeknek több, mint 85 százaléka a Zen-stílusokat a skála közepére vagy fölé helyezte, 44 százalékuk jónak vagy nagyon jónak, találta, és mindössze 15 százalék osztályozta rossznak. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a Zen-stílusok, relaxációs célból, a legtöbb fülzúgásban szenvedő páciens számára eredményes hatással rendelkeznek.

További információk: www.widex.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top