2010 legegzotikusabb úti céljai

2010. 01. 17.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szakértők szerint 2010 több okból is az utazás éve lesz. Az egyik ilyen, hogy látszólag a világ gazdasága kezd helyre állni, és az emberek így nagyobb lelkesedéssel fognak ismét nekivágni a világ felfedezésének. A másik ok, hogy számtalan ország, hosszú évek után most először fog ismét elérhetővé válni háborúk, politikai konfliktusok után. Ám vannak olyan helyszínek is, melyek jelentős sporteseményeknek adnak otthont az idén, illetve jó ideig az elkövetkezendő években bezárják majd kapuikat. Hogy ne maradjunk le semmiről, ideje felkötni a túrabakancsot!

Ha azonban a pénztárcánkban jelenleg csak a templom szürke kis egere lakozik, akkor is nézzük meg ezeket a csodás helyszíneket, és a lehetőségeket, amiket nekünk kínálnak!

TOP 10:

1, Marakes

Az elkövetkező 3 évben Marakes számtalan beruházásnak néz elébe, mely igyekszik majd minden turista legalapvetőbb igényeit is kielégíteni. Legyen szó luxus körülmények között töltött pihenésről, vagy egy sivatagi kalandtúráról.

2, Kirgizisztán

Ha mindened az adrenalin függő kalandtúra, akkor idén ebben a különleges közép-ázsiai országban a helyed! Ebben a máig vad országban számtalan téli sportnak hódolhatsz az egykori Selyem utat övező hegyek hófödte lankáin, lovagolhatsz, vagy beállhatsz egy forduló ulakra (a lovas póló egy durvább változata, mikor a lóról egy kecskefejet kergetnek körbe a pályán) és végül elköltheted jól megérdemelt ebéded egy igazi jurtában.

3, Vancouver

Február 12-én megkezdődnek az idei téli Olimpiai Játékok a kanadai városban, mely számtalan turistát vonz majd az elkövetkező hetekben. Ám a városnak nem csak a téli játékok szerelmesei tudnak nehezen ellenállni. Az utóbbi években ugyanis számtalan amerikai sikerfilmet forgattak itt – X-Men, Új Hold – melynek köszönhetően jócskán megnőtt az egy főre jutó sztárok száma is.

Nem utolsó sorban pedig ott vannak még a világ legjobb nemzetközi konyhái is, melyeket érdemes meglátogatni 1-1 versenyszám után.

4, Burma

Más néven Mianmar már évek óta az egzotikus úti célok kedvelőinek vágyálma volt, de a katonai vezetés alá esett ország sokáig nem volt nyitva a turisták előtt. Idén ez megváltozni látszik. Az elszegényedett állam 2010-től megpróbálja kulturális és természeti kincseit bevetve a turista dollárokat, eurókat… magához vonzani, ahol az arany levelű pagodák és kick-box világában kalandozhatunk. Esetleg a Bengáli-öböl csendes vizében fürdőzhetünk.

5, Velence

Aki nem szeretné elhagyni a földrészt, az is megtalálja idén a neki való úti célt. Velence idén is várja a vízi város szerelmeseit. Számtalan kulturális program, múzeum, kaland rejtőzik a vízre épült város szűk csatornáiban.

6, Antarktisz

2010 a negyvenedik évfordulója annak, hogy az első turisták az Antarktisz jegére léptek. Ám jó ideig az idei év lesz az utolsó is, mikor bárki elutazhat erre a távoli, jeges vidékre. Környezetvédelmi okokból ugyanis legalább két évre szigorúan leszabályozzák az Antarktiszra beléphető turisták számát.

A hideg szerelmesei idén azonban még nyugodtan foglalhatnak szállást egy sarki igluban, miután végig nézték a Császár pingvinek vonulását, vagy egy kiadósat síeltek az Antarktisz érintetlen havas vidékén.

7, Kuba

Míg a legtöbb amerikai számára az embargó miatt ez a sziget csak vágyálom, addig a világ többi lakosának egyet jelent a karibi életérzéssel. Az időbe belefagyott Kuba még mindig kedvelt úti cél olcsó partjaival, vendégszerető lakosságával és forró ritmusával.

8, Sri Lanka

Sri Lanka is azon helyek közé tartozott a világban, melyet az utóbbi negyed évszázadban csak a legbátrabbak látogattak. Ugyanis csak 2009 májusában ért véget az a véres polgárháború, mely 25 éven át döntötte nyomorba az Indiai-Óceán eme gyöngyszemét.

Az utóbbi hónapokban azonban az újra épülő nemzet mindent megtesz azért, hogy a világnak megmutassa egy sokkal szebb arcát is. Így az ide látogatók gyönyörködhetnek az 5. században épült erődökben, a cölöp halászok különleges munkájában, de akár történelmi tea ültetvényeken is kipróbálhatják a világ legjobb teáit egy kis sütemény kíséretében.

9, Kolumbia

Bár a legtöbbet Kolumbia kapcsán a drogkartellekről és az erőszakról hallunk, de ez idén változni látszik. Dél-Amerika legkedveltebb úti céljává kezdi ugyanis kinőni magát az ország, melyet egyaránt köszönhet a bűnüldözés sikerének, a városfejlesztésnek és egzotikus hangulatának. A kulturális rendezvények és ingyen látogatható múzeumok egyaránt vonzó lehetőségek az ide látogatók számára.

10, Dél-Afrika

Dél-Afrika két legjelentősebb városa – Johannesburg és Cape Town – fog otthont adni a 2010-es Világ Kupának júniusban és júliusban. A foci rajongók áradatára már évek óta készülnek a helyiek. Így számtalan új stadion, építészeti műremek emelkedett ki a földből. Ám a várost nem csak a meccsek miatt lesz érdemes meglátogatni. Hisz méltán híres gyönyörű strandjairól, stílusos éjszakai életéről és a helyiek laza életviteléről.

Azért az újítások ellenére továbbra sem árt magára és a pénztárcájára vigyáznia az odalátogatóknak!

Ha megengedhetné magának, idén hová utazna?

- Sebők Anna -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top