8 igazság a párkapcsolatokról

2009. 01. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy párkapcsolatot irányítani bizony igen nehéz feladat. Bizonyára egyikünk sem szeretné kiölni szerelmi életéből a romantikát, tehát ha megtanuljuk, hogy mitől működik és töltődik fel egy kapcsolat, egy sor problémát elkerülhetünk.

1. Ha úgy érezzük, valami nincs rendben… Maga a tény, hogy nőnek születtünk elég ok arra, hogy működjenek a megérzéseink – így igen gyorsan, már-már a zsigereinkben megérezzük a legkisebb eltávolodást is. Ha pedig nem vagyunk túlzottan gyanakvóak, vagy szenvedünk önbizalomhiányban, bátran hihetünk e megérzéseknek. Vegyük egy példát: A pasi nem igazán jelentkezik. Azokban az időkben, amikor még nem volt mobiltelefon vagy internet, és nem hallottunk róla egy-két napig, még nem kellett aggódni. Mostanság azonban, amikor a kommunikáció gyors és könnyű, az „eltűnés” azt is jelentheti, hogy nem túl lelkes. Szakértők szerint, ha a férfiak elkezdenek távolságot tartani, a szakítási szándékot jelzi. Ha ugyanis egy pasi szerelmes belénk, sosem lesz annyira elfoglalt, hogy ne tudjon legalább felhívni. Ha példa megismétlődik, szembesítsük párunkat viselkedésével. Legyünk lényegre törőek, de ne kérjünk rajta semmit számon! Ha pedig nem ad konkrét választ, azt már elég konkrétnak tekinthetjük…

2. A távolság megesősíti az érzelmeket Természetesen fontos a párunkkal eltöltött idő, azonban a nem együtt töltött idő is éppen annyira fontos. A külön program ugyanis kitűnő alkalom arra, hogy új gondolatokat, ötleteket és történeteket gyűjtsünk, amiket aztán megoszthatunk egymással. Ennek hasznossága pedig jóval túlmutat azon, hogy feldobjuk vele a társalgást. Amikor ugyanis együtt vagyunk valakivel, abban a pillanatban nem igazán gondolunk rá. Amikor azonban távol vagyunk a másiktól, tényleg gondolunk rá, sóvárgunk utána – és alig várjuk, hogy újra lássuk.

3. Szereti azt gondolni, hogy ő vigyáz ránk Annak ellenére, hogy sok lány már az iskolában lehagyja a fiúkat, valamint a nők lekörözik a férfi kollégákat a munkahelyükön, a legtöbb hímnemű akkor érzi magát férfiasnak és magabiztosnak, ha szerelme számára értékes ember. És akkor érzi magát a legértékesebbnek, ha tehet valamit szerelméért. Ezért, még akkor is, ha független nők vagyunk, akik meg tudunk állni a saját lábunkon, jót fog tenni kapcsolatunknak, ha néha kicsit visszafogjuk magunkat és hagyjuk, hogy a férfi kerüljön előtérbe – például hagyjuk, hogy gálánsan meghívjon bennünket vacsorázni, színházba vagy bárhová, ahová szívesen elmegyünk, és kivételesen ne ragaszkodjunk ahhoz, hogy mi álljuk a számla felét. Ha ez nehezünkre esik, próbáljuk a dolgot úgy felfogni, hogy azzal, hogy engedjük, hogy törődik velünk, megmutathatjuk, hogy mi mennyire törődünk vele. 4. Ha korábban megcsalta a barátnőit Sokszor azért csalja meg a férfi a nőt, mert érzelmi vagy szexuális hiány lépett fel a kapcsolatban. Ennél azonban sokkal gyakoribb ok, hogy azért lép félre, mert neki van valami problémája. Sok férfi azért él kettős életet, mert imádja a csajozás izgalmát, és arra van szüksége, hogy ezzel folyamatosan növelje önbizalmát. De az is könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen képtelen ellenállni a kínálkozó lehetőségeknek. Ezek a körülmények sorozatos eltévelyedéshez vezetnek – ez az oka annak, hogy a mondás, miszerint „ha egyszer megcsal, máskor is megteszi”, általában igaznak bizonyul. (Sajnos) felmérések bizonyítják, hogy a férfiak esetében kétszer gyakoribb a másodszori félrelépés, mint a nőknél. Vagyis, ha partnerünk velünk csalta meg az előző barátnőjét, ne legyünk teljesen biztosak abban, hogy ez egy véletlen baleset volt, ami soha többé nem fog előfordulni.
5. Ahogy fejlődik a kapcsolat, a szex is jobb lesz Sokáig gondolták azt az emberek, hogy ha megállapodtak, búcsút inthetnek a szexnek – legalábbis az izgalmas szexnek. Ennek némileg ellentmond azonban az, hogy felmérések sora bizonyítja, hogy a fiatal házaspárok sokkal elégedettebbek a szexuális életükkel, mint szingli társaik. Ennek okai a következők: nagyjából az első 6-18 hónapban a szex mozgatórugója a dopamin és a tesztoszteron, ami azt jelenti, hogy extrán kívánósak vagyunk és a nap szinte minden percében szerelmeskednénk párunkkal. Ezután a szex valóban változik – az esetek döntő többségében határozottan még jobb lesz: mivel már megismertük egymást és bízunk egymásban, az aktus lényegesen intimebb és erotikusabb lesz. A meghittségnek pedig sok haszna van. A már régóta együtt élő párok valószínűleg már megtanulták, hogyan szerezzenek örömöt egymásnak, így sokkal könnyebben vállalják fantáziájukat, vágyaikat és próbálnak ki új dolgokat, hogy ébren tartsák a tüzet. Ilyenkor szokott az előjáték – melyet sokszor az első idők rohanó, ruhát letépős, azonnal a lényegre térő időszakában átugranak –, a középpontba kerülni. 6. Ha még nem készült fel egy kapcsolatra Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a férfiak tényleg utálják, ha a nők csalódnak bennük. Vagyis ha partnerünk már vette a bátorságot, hogy elénk álljon, és azt mondja, hogy ő még nem áll készen egy komoly kapcsolatra, mindenképp vegyük komolyan, amit mond. A kapcsolatellenességnek számos oka lehet – problémái vannak az elkötelezettséggel, mással akar összejönni, nem gondolja, hogy jó barátnő-„alapanyag” vagyunk, stb. – a lényegen sajnos egyik sem változtat: nem vágyik arra, hogy a pasink legyen. Szóval ez van. Valószínűleg akkor sem fogja meggondolni magát, ha esélyt adunk neki arra, hogy jobban megismerjen minket. Ha ugyanis egy férfi határozottan eldönti, hogy egy nő milyen helyet foglal el az életében, nehéz, vagy egyenesen lehetetlen döntésén változtatni. Tehát ha azok után is vele maradunk, hogy ezt az információt tudatta velünk, joggal gondolhatja azt, hogy mi is benne vagyunk egy laza párkapcsolatban – innentől kezdve nincs helye reklamációnak!
7. Mindig nekünk kell kezdeményezni a beszélgetéseket Míg mi nők időről időre boncolgatjuk párkapcsolatunk minden részletét, addig a férfiak nem töprengenek ilyeneken egészen addig, amíg nincs valami probléma. De még ekkor is inkább magukban emésztgetik a dolgot, míg a nők inkább kibeszélnék magukból. Amikor tehát beszélgetést kezdeményezünk kettőnkről, mindig tartsuk észben, hogy a férfiak kellemetlenül érzik magukat, ha nem tudják mi fog történni, és rettegnek attól, hogy végül zokogni kezdünk. Semmiképp se támadjuk le és kezdjük a beszélgetést néhány pozitív megerősítéssel. Ha még friss a kapcsolat és fel akarjuk mérni, hogy a pasinak komolyak-e a szándékai, indítsunk például ezzel: „Tényleg kedvellek. Annyira jól érezzük magunkat együtt, bízom benne, hogy ez komoly.” Ezt sokkal könnyebben meg fogja emészteni, mint a „Hé, most a barátnőd vagyok???” kezdetű beszélgetéseket. Ha már egy ideje együtt vagyunk és az összeköltözést akarjuk szóba hozni, próbálkozzunk mondjuk ezzel: „Szerintem fantasztikusak vagyunk együtt, én készen állok a következő lépésre. Képzeld, mennyit szexelhetnénk, ha egy fedél alatt laknánk.” 8. Ha nem vagyunk biztosak a pasinkban… Manapság a nők inkább ágyba bújnak a férfival ahelyett, hogy szakítanának vele. Valójában a nők többsége annyira szeretné, hogy működjön a párkapcsolata, hogy minden erejükkel megpróbálnak fából vaskarikát csinálni. Ennek részben az az oka, hogy attól félünk, később megbánjuk, hogy túl hamar vetettünk véget a kapcsolatnak. Ha úgy érezzük, hogy nem a megfelelő partnerrel vagyunk, ne rágódjunk sokáig: lépjünk tovább és keressünk valaki mást, aki jobban illik hozzánk!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top