Áldozzunk egy hetet légutaink tisztítására!

2009. 01. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ehhez jön még, hogy éppen most, milliárd számra szállít a levegő vírusokat és baktériumokat, melyek előszeretettel telepednek meg légútjainkban, és döntenek ágynak. Ezt szeretnénk megelőzni.

Biztosan tapasztaltad már: az első jele a bekövetkező megfázásnak egy fájdalmas, makacs, száraz köhögés. Ez kísérheti is a fertőzést, vagy a megfázás elmúlta felé is felléphet. Ilyen száraz köhögésnél a légutakat – különösen a hörgőket – idegen anyagok izgatják, melyeket el kell távolítani. Ilyen anyagok lehetnek a por, nyálka, különböző gázok, vírusok és baktériumok.

Kezdd a megelőzéssel! Ügyelj rá, hogy azokban a helyiségekben, ahol tartózkodsz megfelelő relatív páratartalom (45-60%) legyen! Ezt megfelelő műszerrel, a higrométerrel lehet kontrollálni. Mostantól minden nap lógass fel nedves törlőket. Helyezz vizes edényeket a fűtőtestre, esetleg szerezz be légnedvesítő készüléket; utóbbiakat azonban rendszeresen tisztítani és karbantartani kell, különben a baktériumok melegágyává válik.

A melegen tartott lábak a légutak védelméhez hozzátartoznak. Aki egy órán át hideg lábakkal tartózkodik a szabadban, annak száj-, és toroknyálkahártyáinak hőmérséklete 1-2 °C-kal csökken. Ez egy kisebb „klímakatasztrófát” jelen a szájban. A véráram nem járja át megfelelően a nyálkahártyákat, kiszáradnak, és nem tudják többé a vírusok és baktériumok támadását elhárítani.

Minden nap javítsd vitaminokkal való ellátottságodat! Leginkább a C vitaminnal tehetsz jót légútjaidnak. Ha száraz köhögésben szenvedsz, fogyassz bőven gyümölcsöt és zöldséget, savanyú káposzta, paprika, párolt sárgarépa, citromfélék különösen hasznosak magas C-vitamin tartalmuknál fogva. Ideális ital a homoktövis szirup hatszoros mennyiségű meleg vízzel hígítva. Ennek az italnak egy literével 400 mg C vitamint fogyaszthatunk el.    Az utóbbi időkben sokat hallani az izlandi zuzmóról a légúti betegségek legyőzésével kapcsolatban. Ez a természetes gyógyszer olyan anyagot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő és védi a nyálkahártyákat. Fogyasztásánál nem lép fel semmiféle nemkívánatos mellékhatás. A száraz köhögés kezelésénél jól bevált mályvával való kombinációja, melynek levelei és virágja is baktériumölő és érzékenységcsökkentő anyagokat tartalmaznak.   Készítsd el a következő teát: két púpozott teáskanál izlandi mohát lassan forralj fel 1 liter hideg vízzel, majd szűrd le azonnal. Naponta 2-3 alkalommal igyál ebből langyosan egy csészével némi erdei mézzel édesítve. Ha cukorbeteg vagy, hagyd ki a mézet. Folytasd kúraszerűen 7-10 napig.

Légutaid egészségesen tartására mellékhatás mentes házi szerek vannak: Főzzél fel 1 l vízzel kakukkfüvet, borsmentát, zsályát, lándzsás útifüvet (mindegyikből 1 marékkal). Szűrd le, a főzetet édesítsd sok mézzel, és idd a nap folyamán kortyonként. Igyál homoktövis szirupot 1:6 arányban meleg vízzel hígítva.

Állj reggelenként a nyitott ablak elé, és lélegezz lassan mélyeket. Kezdd hétfőn tíz ki- és belélegzéssel, vasárnapig vidd fel húszra.

Nedvesíts meg egy törlőruhát tiszta citromlében, tedd a melledre, és hagyd rajta legalább egy órát. Ügyelj arra, ha kiütések jelentkeznének, azonnal hagyd abba.

Készíts egy pakolást a melledre melegített olívaolajból vagy libazsírból és hagyd rajta egész éjszaka.

Kipróbálhatod a következőt is: 1-2 hagymát vágj apróra, szórj rá 15 dkg barna nádcukrot, keverd el egy edényben, és hagyd öt órát állni. Szűrd át a keveréket egy vászon-anyagon keresztül, a szűrt lét töltsd üvegbe és végy be belőle óránként egy teáskanállal, tartsd hosszabb ideig a szádban, hogy hasson.

Kevertess a gyógyszertárban 4 rész tüdőfüvet, 3 rész lándzsás útifüvet, 1-1 rész csalánlevelet és kamillavirágot. Ebből forrázz le 2 teáskanálnyit 1 csésze forró vízzel, takard le, hagyd állni 8 percet, és 6 héten át igyál belőle reggel-este egy-egy csészével kortyonként.

Keverj el két evőkanál reszelt tormát hagyma levével és mézzel, hagyd állni pár órát. 3 óránként fogyassz belőle egy teáskanállal.

Két teáskanál szárított lándzsás útifüvet főzz fel negyed liter vízzel, vedd le a tűzről és hagyd állni öt percig. Kevés mézzel ízesítve, napi csészével igyál belőle.

Vájd ki egy fekete téli retek belsejét és töltsd meg kandiscukorral. Hagyd benne 24 órát, ez alatt levet ereszt. Ebből vegyél be időnként egy kanállal.

Készítsd el a következő keveréket: 10 g édesgyökér, 10 g édesköménygyümölcs aprítva, 10 g izlandi moha, 25 g hibiszkuszgyökér, 30 g kakukkfűlevél, 15 g lándzsás útifű. A keverékből egy evőkanálnyit forrázz le 150 ml vízzel, szűrd le és naponta többször 1-1 csészével frissen készítve fogyasszad.

Menj a Welness-fürdőbe! Ott is a gőzbe vagy gyógynövényszaunába. Ne feledkezz meg a bőséges folyadékfogyasztásról!

Egy héten át esténként inhalálj felváltva kakukkfűvel, rozmaringgal, zsályával, kamillával, levendulával.    Sokszor használnak a légúti fertőzések esetében antibiotikumokat a baktériumok ellen, ezek azonban elpusztítják a hasznos baktériumokat is a bélrendszerben. Gondoskodnod kell tehát arról, hogy a bélflórád ilyen esetben helyrejöjjön. Fogyassz e célból sok savanyú káposztát, bio-joghurtot, savanyúkáposzta-levet.

A megbetegedések elkerülése érdekében kerüld a csoportosulásokat, a kézfogást, ismerőseid/barátaid csókkal való üdvözlését, ezzel ellentétben moss gyakrabban kezet!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top