900 éves férfiuralomnak vetett véget egy nő Velencében

2010. 09. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha Velence városának nevét kimondjuk, szinte mindenki szemei előtt megjelennek a csatornák és velük együtt a fekete gondolák hada. De mi is történt pontosan napjainkban Velencében, és hogy jönnek ide a gondolák?

A gondolákat manapság már főleg sétacsónakázásra használják. A szállító alkalmatosság kinyúló orr-részének 6-os fogazású díszítése van, amely fémből készült, és a város 6 kerületére utal. A színükben nincs eltérés, mind egyöntetűen fekete, amelyet 1562-ben rendeletbe is foglaltak. Ez pedig azt a célt szolgálta, hogy a nemesi családok feltűnési kedvét visszaszorítsák a szegényekkel szemben. A gondolások tagjai közt mindezidáig csak férfiak képviseltették magukat, mígnem napjainkban felkerült egy női név is a listára.

Egy mindössze 24 éves, kétgyermekes anyukáról van szó, aki sikeres vizsgát tett. Már 3 évvel ezelőtt is próbálkozott a felvételi vizsgával, de akkor még nem vette sikerrel az akadályt. További tervei közt szerepel az önálló működési engedély megszerzése is. Az első gondolás hölgy pedig nagyon boldog, hogy végre valóra válthatta régóta dédelgetett álmát, édesapja viszont már kevésbé. Szerinte ez a foglalatosság kifejezetten férfiúi terep, és nem női.

A történelemben már volt hasonló eset, egy német nő szerzett gondolavezetői engedélyt, de számos kikötéssel vehette annak hasznát: csak egy szálloda vendégeit szállíthatta, de őket is csak a hotel gondoláján. Mára megfigyelhető társadalmunkban, hogy egyre több férfiszerepben tűnnek fel a hölgyek, ezzel is bizonyítva, képesek megállni a helyüket bármilyen helyzetben és szerepben is.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top