Kezdő szakácsoknak 4. rész

2010. 09. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A grantinírozott étel titka a sajtkéreg, az illat és természetesen az íz. Az étel készítése egyszerű és viszonylag gyors: az előfőzött vagy nagyon apróra vágott alapanyagokat tűzálló tálba terítjük, folyadékot öntünk rá, sajttal, zsemlemorzsával és ízlés szerint vajdarabkákkal megszórjuk, majd bemelegített sütőbe tesszük.

A rövid sütési idő alatt a forró sütőben a fehérjerészecskék és a keményítő zamatos kérget alkot az étel tetején. A ropogósra sült sajt vagy zsemlemorzsa alatt a hozzávalók puhák és lédúsak maradnak. A grantinírozott, vagyis sütőben sütött, rakott ételek tetejét nem szabad elégetni, mert az égett étel káros az egészségre! Ha túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.

Szinte mindent lehet grantinírozni: húst, halat, burgonyát, zöldséget és gyümölcsöt. A sütési időtől függően a hozzávalókat előfőzzük vagy apróra vágjuk. A tál legyen lapos és nagy, így nagyobb felületű sajtkérget kapunk. A hosszabb sütési időt igénylő ételekhez mélyebb formát válasszunk. Az apróra vágott hozzávalókat félig egymást fedve fektetjük a tűzálló tálba, hogy minél nagyobb felületet kapjunk. A ráöntött folyadéknak köszönhetően a hozzávalók a sajtkéreg alatt nem száradnak ki. A tejszínt tejjel is helyettesíthetjük. Az aranybarnára sült kéreghez az ételt reszelt sajttal megszórjuk, amire ízlés szerint zsemlemorzsát és vajdarabkákat is hintünk.

Kezdő szakácsoknak 1. rész Kezdő szakácsoknak 2. rész Kezdő szakácsoknak 3. rész



Szerző

donna.hu



Scroll to Top