A 21. század lovagjai

2011. 02. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem kell messzire mennünk, ha szívük hölgyéért harcoló lovagokat keresünk, csak vegyük elő a népmeséket, melyekben királyok és hercegek sora járul az eladó sorban lévő királykisasszony színe elé, hogy annak három nem akármilyen próbatételét teljesítse. Akinek sikerül, azé a lány keze és a fele királyság, akinek nem, az a sárkány ebédjeként vagy egy mélységesen mély tó alján végzi. Ez a mesebeli véres igazság, de mi a helyzet a 21. század valóságában?

Mindig csak szidjuk azt a férfiembert, hogy miért nem hajtja le maga után az ülőkét, miért nem viselkedik rendesen vendégségben, miért nem tudja már rendbe hozni azt a nyikorgó szekrényajtót, és hogy lehet, hogy sohasem jut eszébe kivinni a szemetet? Beszélünk az elvárásainkról, hosszan ecseteljük a kívánságainkat, közben pedig bele sem gondolunk, hogy egyes feladatok végrehajtása micsoda önuralmat, kitartást, odaadó szerelmet igényel részéről.

Nézzük, miből áll a 21. század lovagi tornája, melyet nem egymás ellen vívnak hőseink, sokkal inkább elvárásaink ellen. Így azonban – ismerve a szeszélyes női lélek rejtelmeit – elmondható, ha sikerül helyt állni, az nagyobb dicsőség, mint szemtől szembeni párbajban győzni le a hétfejű sárkányt.

1. A végtelen shoppingolás erőpróbája

Az újkor átka. Mert persze régen is shoppingoltak a nők – még ha ezt nem is így hívták, ám abban az időben nem volt kötelező a férfinek ebben a tevékenységben részt venni. Amióta azonban a nők igyekeznek átvenni a gyeplőt, bizonyos dolgok felkerültek a „Kötelező körök a béke érdekében” listára, és ezeket nem figyelembe venni szörnyű következményekkel járhat.

2. Az anyósnál töltött vasárnapi ebéd próbája

Még hogy manapság már nincsenek sárkányok? Mind közül talán a legkeményebb próbatétel a 21. század lovagjainak a 21. század háziasított, de azért épp elég vérszomjas sárkányaival szembeszállni. Egyszerre enni, az ételt elismerő bólintásokkal és hümmögéssel dicsérni (mert ugye teli szájjal nem beszélünk!), jópofát vágni és a társalgásban értékelhető módon, építő jellegű gondolatokkal részt venni (továbbra sem teli szájjal, csámcsogva, szürcsölve), nos, ez embert próbáló. Le a kalappal előtted, hős lovag, ki végigcsinálsz egy ilyen próbát anélkül, hogy anyóst, apóst, sógort, sógornőt vagy épp a szívednek oly kedves hölgyet magadra haragítanád!

3. A rendmániás nő követelményeinek való állandó megfelelés próbája

Férfi és nő között örökös, kibékíthetetlen vita tárgya, hogy hol a helye a szennyes zokninak, a koszos tányérnak, vagy hogy milyen gyakran kell a szemetet levinni, a garázsban rendet rakni. Ez a harc ősidők óta tart és talán sosem lesz vége.

4. Az ezermesterség

Apáink és nagyapáink példáját látva ugyan elvárhatnánk, hogy a lovag egyszerre legyen víz- és villanyszerelő, asztalos és szobafestő-mázoló, ám amikor megpróbál eme követelményeknek megfelelni és - ne adj isten - a dolgok rosszul sülnek el, mélységesen meg vagyunk botránkozva hősünk kétbalkezessége láttán. Talán még az is megfordul a fejünkben egy-egy sikertelen csaptelep-javítás és ennek következményeként elázott fürdő kapcsán, hogy inkább a Huffnáger Pistit kellett volna választanunk.

5. A hétvégi szappanopera-maraton megpróbáltatásai

Kell ezt magyarázni? Melyik férfi ne készülne ki, ha három évadnyi Született feleségeket kellene végignéznie egyetlen hétvége alatt? Aki ezt a próbát teljesíti, véleményem szerint joggal mentesül az összes többi alól.

6. A karrierista nő elviselése

Eltűrni a nőt, aki esetleg többet tud a férfiembernél? Nehéz eset. Eltűrni a nőt, aki nem csak többet tud, de minden egyes alkalommal, mikor lehetősége nyílik rá, ezt fitogtatja is a férfiember kárára? Szinte lehetetlen. Akinek meg sikerül, azt mi nem tűrhetjük magunk mellett, hiszen kinek kell egy ilyen papucs, aki hagyja, hogy elnyomják!

7. Az ok nélküli hisztik csendes tűrése

Mondják, a nőt lehetetlen kiismerni. Ez így igaz, gyakran magunk sem tudjuk, mi az aktuális hiszti tárgya, csak csináljuk a fesztivált, mert genetikailag van belénk kódolva. Ám a férfinek mindez nem ennyire egyszerű. Ő mindig és mindenkor válaszokat keres, melyek segítenek neki a dolgokat elhelyezni a világban, és ha ez nem jön össze, értetlenül áll a történések előtt. Innen nézve egy oktalan hisztit szó nélkül tűrni a világ egyik legnehezebb dolga lehet. Ebből következően tehát mindenképpen becsülendő dolog, ha ez a próba is teljesítésre kerül.

Te mit vennél még fel a listába?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top