A befolyásoló első szerelem

2010. 04. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagymértékben befolyásol mindenkit első szerelmének lefolyása és kimenetele. A kapcsolat folyamán ugyanis kialakul egy rend, melyet a szakítás után vagy követni, vagy teljes mértékben elkerülni szeretne az illető. Legtöbbünk esetében az első nagy szerelem igen komolyan befolyásolja jövőbeli viselkedésünket. Az elsőbe vetett hatalmas bizalom megcsappan, mikor már nem képes a szerelmünket viszonozni.

A végkimenetel igazán fontos lesz a leendő kapcsolatok alakulásában is. Nem mindegy, hogyan végződik egy kapcsolat, a szakítás milyen formában történik meg. Teljesen másképp éli meg az elhagyó és az elhagyott az első nagy szerelem végét. Minden esetben könnyebb, ha mi hagyjuk el a másikat, persze ekkor is lehet nehéz a szakítás, nehéz eltemetni a szép élményeket, és valami teljesen újba kezdeni. Viszont még mindig egyszerűbb a szerelem elmúltával továbbállni, mintha még szerelmesen hagy el minket a párunk. Ilyenkor hónapokig csak a felmerülő kérdésekre szeretnénk választ kapni, és egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy a másikban vége szakadt a szerelemnek.

Nem ritka, hogy az évek múltával, ha jönnek-mennek is a párkapcsolatok, az igazi első szerelemre akkor is emlékszünk. Ebből tanulunk a legtöbbet, hogy mit fogunk megtenni legközelebb, vagy éppen melyek lesznek azok a dolgok, amiken változtatni fogunk. Tehát kialakul egy elképzelés, amit az első szerelem befolyásol. Lehet, hogy Őt keressük majd mindenkiben, vagy arra törekszünk, nehogy akár a legapróbb jellemvonásai is fellelhetők legyenek az új kiszemeltben. Megeshet, hogy sosem tudunk megbocsátani annak, aki először törte össze a szívünket, és az is, hogy annyira közel már senkit nem leszünk képesek magunkhoz engedni, mintegy védőfalat húzunk fel a további sérülések elkerülése végett. Ezzel csupán egy baj van: a fájdalom mellett a szerelem sem érhet akkor el bennünket. Akad, ahol az első szerelem másik résztvevője lesz a legjobb barát szakítás után, akivel mindent meg lehet beszélni. Arra viszont vigyázni kell, ha egyik fél érez még valamit a másik iránt, akkor neki fájdalmas az új kapcsolatról hallani, és talán egy kis szüneteltetés ekkor sem árthat.

A fiúk nem sírnak, tartja a mondás, pedig nekik is eshet annyira kellemetlenül a naggyal való szakítás, mint a gyengébbik nem képviselőinek. Amíg a lányok feltűnően elkeserednek, kisírják magukat a barátnőik vállán, addig a fiúk mindezt magukban tartják. A lányoknál köztudott, hogy segíti a „gyógyulást”, ha nem akarják elnyomni magukban az érzést. Ezzel szemben, a fiúk nem sírhatnak, hisz ők az erősebbik nem. Így a feldolgozás is elhúzódhat akkor is, ha másik kapcsolatba menekülve akarják elfelejteni első szerelmüket.

Az első szerelem után általában sok idő szokott eltelni, amíg újra megfelelő érzelmeket tudunk a felszínre hozni. Sokaknál nem csupán hónapokig, hanem hosszú évekig is eltarthat a szakítás okozta fájdalom megemésztése. Ilyenkor nem könnyű túllépni valamilyen okból kifolyólag a másikon. Okozhatja ezt a kommunikáció hiánya, hogy nem tudták átbeszélni, miért is lett vége, mi váltotta ki a szakítást. Senki sem tudja előre, mennyi időre van szükség a feldolgozáshoz. De végiggondolva, mindenkinek jár annyi tisztelet, hogy az együtt töltött idő után megfelelő válaszokat kapjon a „miért?” kérdésre. Ez segíthet megérteni az okokat és minél hamarabb gyógyultan továbblépni egy új kapcsolat felé.

-TT-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top