A boldog gyermek

2009. 05. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A boldog gyermeknek lehet, hogy nincs sok drága játéka, de szülei leülnek mellé és együtt építenek fakockából várat, vagy készítenek papírból sárkányt, vadgesztenyéből állatkertet. Gyakran járnak ki a zöldbe, ahol a sárkányt röptetik, bújócskáznak, fogócskáznak, télen hógolyóznak, szánkóznak.

 

A boldog gyermek valószínüleg nem a Riviérán nyaral, vagy minden évben más földrészre száll repülővel,, ahol azután baby-sitter vigyáz rá és csinál vele drágábbnál drágább programokat.

A boldog gyermek lehet, hogy a Kisdunánál nyaral, vagy a Felső-Tisza vidékén, esetleg a Börzsönyben, vagy a Balatonnál és az is előfordulhat, hogy sehol, de édesapja gyakran viszi kirándulni, evezni tanítja egy kis ladikban, együtt fedezik fel a természet szépségeit. Vagy vizicsatát játszanak, homokból csepegtetős várat építenek, rőzsét gyűjtenek, tábortűznél szalonnát sütnek, énekük versenyt szárnyal a tücsökzenével és a békakoncerttel.

A boldog gyermek lehet, hogy nem ismeri a Big Mac-et, és nem evett még drága, exkluzív éttermekben sem, de jóízüen eszi meg az édesanyja által sütött lángost, vagy pogácsát, a héjába sült krumplit, a tejbegrízt, a diós, mákos tésztát.

A boldog gyermek születésnapját valószínüleg nem egy játszóházban rendezik meg bérelt bohócokkal és rendezvényszervezőkkel, gyerekvigyázókkal, de otthon megünneplik. Szülei meghívják a családot, vagy a kis barátait egy kis zsúrba, édesanyja maga süti a tortát, és még apró meglepetések is előkerülnek.

A boldog gyermeknek nincs minden megengedve, de szüleinek mindig van rá ideje, felelnek a kérdéseikre, és kitárják számára a világot.

A boldog gyermek is kikap, ha rosszul viselkedik, de nem kell azért rosszul viselkednie, hogy legalább észrevegyék, hogy foglalkozzanak vele. Érzi, hogy szülei feltétel nélkül szeretik, hogy ő személy szerint fontos a számukra, teljes jogú tagja a családnak.

A boldog gyermek a leggazdagabb, mert szülei időt töltenek vele, amely élmények sokaságával táplálja a lelkét. Tudja és érzi, hogy szülei a szeretetüket sohasem vonják meg, mindig bíznak benne, tehetségesnek, okosnak és szépnek látják, törekvéseiben támogatják, az esetleges kudarcait segítik átélni, sikereivel együtt örülnek.

Boldog gyemeket akkor tudunk nevelni, ha magunk is kiegyensúlyozottak, harmónikusak és boldogok vagyunk, ami nem azt jelenti, hogy nem adódhatnak konfliktushelyzetek, de nem túl gyakoriak és, ha, előfordulnak mindig van pozitív feloldásuk.

Kapcsolódó cikkek:

$$3621$$

$$3437$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top