A csecsemő biztonsága

2010. 03. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kisbabát csak úgy védheted meg, hogy állandóan rajta tartod a szemedet.

Soha ne dohányozz kisbaba közelében, sem a szabadban, sem a szobában, mert a passzív dohányzás legjobban az ilyen piciknek árt.

A kisbabát állandóan szemmel kell tartani. Ez alól kivételt tehetsz, ha a kiságyában, vagy a bölcsőjében alszik. De még ekkor se hagyj a közelében olyasmit, ami árthatna neki.

Ha bébit pelenkázod, vagy öltözteted, vagyis magasabban foglalkozol vele, mint a kiságya matraca, akkor nemcsak a szemedet, de a kezedet is tartsd folyamatosan rajta, nem beszélve arról, ha egy asztalon, vagy egy padon, vagy egy széken kellene bepelenkázni. Egy hirtelen nyújtózkodás miatt akár egy kéthetes csecsemő is le tud esni ilyen magasról.

Ne hidd, hogy nem kell figyelned a picire akkor, ha a pelenkázón is van biztonsági öv. Mindig tartsd szemmel, és mindig tartsd rajta az egyik kezedet.

Ne gondold, hogy a csecsemő biztonságban van a hordozószékben. Még ebben se tedd sem asztalra, sem a konyhaszekrény pultjára. Elég egy erőteljesebb rúgás, és a kisbaba a hordozóval együtt is le tud esni bárhonnan.

Hosszú zsinórt véletlenül se tegyél a kisbaba ruhájára, ágyába, stb. Egyetlen kis szalagocska vagy zsinórocska se legyen hosszabb 20 cm-nél. A ruhácskán, nadrágon, kabáton lévő szalagot se hagyd szabadon lógni, mert kicsúszhat a helyéről. Ahol a baba elérheti sose haggy elől zsinórt, szárítókötelet, drótot, de még nyakláncot sem.

Lehetőleg olyan helyet keress a csecsemő kiságyának, járókájának, vagy pelenkázójának, amelynek közelében nincs villanyvezeték, telefonzsinór, vagy függönyzsinór, mert ezek könnyen a baba nyaka köré tudnak tekeredni, és akár fulladást is okozhatnának.

Nagyon kell figyelned arra is, hogy a kisbaba közelében véletlenül sem maradhat reklám bevásárlószatyor, nejlon zsák, stb.

A kisbaba lehetőleg ne aludjon éjszaka párnán, lehetőleg ne maradjon a szájában cumi, az ágyában alvás alatt a kisbaba közelében ne legyen kitömött játék. Lehetőleg ne altasd birkabőrön, puha plüssel  bevont matracon, babzsákon, vagy vízágyon. Soha ne altasd olyan ágyon, amelyet a falnak toltál.

Ablak mellett se hagyd a kicsit egy pillanatra sem, akkor sem, ha mélyen alszik.

Sokszor érezhetsz kísértést arra, hogy leszaladj a postaládához, vagy esetleg a sarki kisközértbe, addig amíg alszik a csecsemő. Soha ne hagyd magára a kisbabát, egy másodperc alatt is keletkezhet tűz, és egy másodperc alatt is bekövetkezhet bármilyen baleset.

Bármilyen szelíd is a kiskutyátok, vagy a cicátok, a kisbabát soha ne hagyd egyedül a család kedvenc háziállatával.

A kisbabát ne bízd rá 10 év alatti kisgyermekre. Elég egy szeretetteljes, de túlzott ölelés, ahhoz, hogy baj legyen, és elég egy perc is ahhoz, hogy a kisbaba bármilyen kedves játék miatt balesetet szenvedjen.

Soha ne hagyd a kisbabát egyedül az autóban, egy pillanatra sem! Akkor is vidd magaddal, ha csak egy percre szaladsz be valahová!

- Németh Ágnes - 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top