A datolya

2010. 04. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A datolya egy pálmafajta gyümölcse.   Bizonyos népeknél a szépség és az igazságosság fogalmát fűzik hozzá. Annak idején Jerikó, az emberiség egyik fontos helye, a datolyapálmák városa volt. A muszlim vallás szerint Mária egy datolyapálma alatt szülte meg fiát, és nagyon fáradt és nagyon éhes volt. Isten szólt neki, hogy csak ki kell nyújtania a karját, csak meg kell rázni egy kicsit egy ágat, és máris élelemhez jut. Az arab világban ma is az a szokás, hogy a kismamáknak datolyát adnak, mert a datolya jó szolgálatot tesz mint antibiotikum, gyorsan regenerálja az immunrendszert,  valamint nagyon sok benne a vitamin és a vas. Az Arab-félszigeten még az is a népszokások közé tartozik, hogy ha megszületik egy kisbaba, az újszülött fogínyét rögtön bekenik datolyamézzel, hogy az egész élete édes legyen. Az arab világban azt tartják, hogy az ember hónapokig el tudna élni datolyán. Nagyon egészséges, ha valaki minden reggel 7 szem datolyát eszik éhgyomorra, egy pohár kefirrel. Nyugodtan kipróbálhatja bárki, ártani biztosan nem fog vele. A datolyát az arabok lakta területen egész évben fogyasztják, és mint vitaminforrást, sokat adnak a kisgyermekeknek belőle. A legfinomabb a datolya augusztus tájékán, amikor érik. Egy-egy pálmalevélen nagyon sok datolya terem. A helyiek bőségesen fogyasztanak belőle, közben megszárítják, eltárolják, és a következő érésig folyamatosan fogyasztják. A datolyából készítenek szörpöt, likőrt, lekvárt és datolya mézet, aminek rendkívüli gyógyhatása van. Egyes vidékeken még pálinkát is főznek belőle. A sivatagban fájdalomcsillapításra, gyomorpanaszok megszüntetésére, emésztési zavarok kezelésére használják, de még nátha ellen is hatásos szernek könyvelik el.

A datolyát sokféleképpen felhasználják még, süteményben, önmagában mandulával, de vannak olyan helyek, ahol vajként fogyasztják. Nyugodtan kipróbálhatjuk mi is a saját konyhánkban, harmonizál a gyümölcssalátával, jól illik halakhoz, szárnyas ételekhez, ehetjük sajttal vagy dióval. A datolya értékes táplálék minden földrészen. Energiatartalma 142 kcal 10 dekagrammban. Nagyon gazdag étkezési rostokban, ezért aki emésztési problémákkal vagy bélproblémákkal küzd, bátran fogyaszthatja. Nagy mennyiségben található benne B-vitamin, foszfor, kalcium, cink, és magnézium. A legjelentősebb mégis a vastartalma. Érdekes módon az Emirátusok területén nem ismerik a vashiányt. Miután ennyi fontos ásványi anyag található benne, kiválóan használhatjuk vértisztítónak, nyugtatónak, a szervezet vaspótlására, és még megfázás esetén is jótékony hatással van szervezetünkre. A datolyában nagy mennyiségű gyümölcscukor található, ezért aki cukorbetegségben szenved, mindenképpen kérje ki orvosa tanácsát.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top