A fekete odú

2009. 08. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

 

Dorina rajzán a legszembetűnőbb a zöld szín dominanciája és a fekete színű, odúval ellátott fatörzs, melyen egy összenyomott lombkorona van. Ha jobban megnézzük a lombozatot, látszik, a kettős kontúr, belül egy szöges lombkoronát rajzolt a kislány. Rajzából arra következtetek, hogy néhány évvel ezelőtt olyan lelki megrázkódtatás érte, melyet a mai napig nem dolgozott fel. Ez a férfi oldallal kapcsolatos, vonatkozhat akár a testvérére is. Érzelmi veszteség érte, valakit elveszített – akár átvitt értelemben is -, vagy csalódott valakiben. Úgy érzi nagy teher nehezedik rá, és már ennyi idősen is tudja, hogy meg kell erősítenie magát a terhek elviselésére, a külső hatásoktól védi magát. Háza arról árulkodik, hogy valamit nem akar észrevenni, nem akar valamivel szembesülni.

A domináns zöld szín utalhat a gyermek nyugalom iránti vágyára, de jelezheti a tulajdonhoz való viszonyát is. Feltehetően Dorinának szüksége van arra, hogy legyen egy saját kis sarka, ahova elbújhat, félrehúzódhat, néha egyedül lehet. Előfordulhat, hogy holmijait, játékait félti másoktól, esetleg testvérétől.

Dorina érzékeny lelkű, fantáziadús, vidám kislány. Kicsit öntörvényű, ő maga hoz szabályokat, azokat be is tartja. Érzelmi alapon dönt, cselekszik.

Mindkét szülőjéhez kötődik, értékek alapján édesanyjával, érzelmileg édesapjával azonosul. Szeretetvágya mindkét szülő felé nagyon nagy, édesanyjától a szeretet mellett elismerésre is vágyik. Fél attól, hogy édesanyja szeretetét elvesztheti. Nagyon erős benne az apjának való megfelelési vágy, édesapjától szeretne több szeretet kapni. Fontosak számára a kapcsolatok, de nehezen megközelíthető, meg kell tanítani arra, hogy másokkal szemben ne legyenek túl nagy elvárásai. Célszerű lenne valami feszültség-levezetési módot találni számára.

A rajzból nem tudok arra választ adni, hogy Dorina miért piszkálja a testvérét. Természetesen találgatni lehet, de úgy gondolom, hogy az elemzés birtokában Dorina szüleinek a feladata, hogy értelmezzék, milyen eseményen nem tudja túltenni magát, vajon mit tekint a gyermek ránehezedő tehernek – a közelgő iskolát, vagy a rábízott kistestvért, vagy egyéb más dolgot -. Elsődlegesen biztosítani kell számára a nyugodt magánszférát, és biztosítani kell őt a szülők megkülönböztetés nélküli szeretetéről. 

Ihász Judit - grafológus



Szerző

donna.hu



Scroll to Top